Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
student-poduzetnik

Na drugoj godini fakulteta ušao u biznis s instrukcijama

'21.02.2012., Zagreb - Mihael Arlovic, voditelj Ucilice, agencije za pripremu studenata za prijemne ispite na fakultete. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
23.02.2012.
u 16:09

Mihael Arlović: Ideju za "Studilicu" dao mi je članak o sivoj ekonomiji u podučavanju.

U moru priča o nezaposlenim visokoobrazovanim ljudima, mladima bez cilja i perspektive, 20-godišnji student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta koji je osnovao vlastitu tvrtku i u njoj putem Student servisa zaposlio deset predavača, pravo je osvježenje. Mihael Arlović od prosinca 2011. vlasnik je tvrtke Inveni plus čiji centar "Studilica" u zagrebačkoj Vodnikovoj ulici posljednjih mjesec i pol dana uspješno drži pripreme za ispitne rokove i najavljuje nove – za kolokvije, državnu maturu, ljetni turnus ispita....

Cijene niže, a legalne

– Ideju sam dobio čitajući novinski članak o golemim razmjerima sive ekonomije u davanju skupih repeticija. Cilj mi je i približiti ih studentskom i učeničkom standardu, radom u manjim grupama, od pet do 15 polaznika. Tako se cijena od 70 do 100 kuna po satu svodi na 25 kuna – entuzijastično priča student druge godine ZŠEM-a.

Mladi Slavonac iz Cerne daleko je od nesigurnog Ivice Kičmanovića. Samo godinu i pol od dolaska u metropolu u središtu grada ima poduzetnički projekt koji nije – ni kafić, ni dućan. Svega ovoga ne bi bilo da roditeljsko "Još si mlad, studiraš" argumentima nakon proučavanja tržišta i razgovora s pedagozima nije pretvorio u novčanu podršku za temeljni kapital i opremanje 120 četvornih metara poslovnog prostora. Uložili su ukupno 10-ak tisuća eura.

– Cijeli život slušam poduzetničke priče svojih roditelja, kao dijete igrao sam se vođenja računovodstva, a i na fakultetu nas stalno potiču na razmjenu ideja. Prosječan sam student, ništa posebno, no osnivanjem tvrtke stekao sam iskustvo kakvo ne bih ni na jednom faksu – kaže Mihael.

Već na registraciji imena naučio je sve o birokraciji; Trgovački sud pet mu je puta vraćao prijedlog naziva tvrtke. Ostalo je bilo lakše.

Plaća po prolaznosti

Kao pravi pošteni poslodavac, plaća po učinku – s većim postotkom prolaznosti grupe, predavač dobiva veću plaću. Ovo je mladom Arloviću tek početak. Razvija još dvije ideje o kojima šuti kao riba. O "Studilici" sve do osnivanja tvrtke nije zucnuo ni najbližim prijateljima, što mu je, otkriva, bilo najteže. Mihael nije naivan, zna da je svaki napis o njemu dobra reklama. No pravi mu je cilj probuditi optimizam mladim ljudima koje slama gospodarsko crnilo. Inspiraciju mogu pronaći na www.studilica.com.

Komentara 19

OB
-obrisani-
17:59 23.02.2012.

iz supljeg u prazno, za koga ce radit za robovlasnike koji pola primanja utajuju od države i prelijevaju u jahte i stanove

SA
sahataba
18:02 23.02.2012.

testing

MA
marko53
16:56 23.02.2012.

Hrvatska vapi za ovakvim ljudima. Umjesto kukanja poduzetništvo.Samo naprijed. držim palčeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije