Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Na 5.000 ušteđenih kuna stambenim štedišama 35 kuna poticaja

Svake se godine propisuje iznos poticajnih sredstava koja se iz državnog proračuna isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.
16. siječnja 2020. u 10:55 2 komentara 582 prikaza
kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Prema odluci koju je u četvrtak donijela Vlada, svaki će stambeni štediša na maksimalno ušteđenih 5.000 kuna u 2020. godini ostvariti 35 kuna državnih poticaja.

Zdravko Marić Novo zaduženje Kamata na 15 godina samo 0,25 posto

Svake se godine propisuje iznos poticajnih sredstava koja se iz državnog proračuna isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama, objasnio je ministar financija Zdravko Marić

U državnom proračunu za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu planirano je devet milijuna kuna za državna poticajna sredstava u 2020. godini, koja se isplaćuju u 2021. godini. 

Video - Koji se potezi Vlade očekuju u 2020. godini

 

Marić je podsjetio da je poticanje stambene štednje u Hrvatskoj pokrenuto 1998. godine kada je uveden ugovorni model dugoročne namjenske štednje putem stambenih štedionica. Izračun je, istaknuo je, napravljen prema formuli 0,7 posto puta 5.000 kuna, što daje 35 kuna.

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ 'Treba gledati kako fiskalna politika može dati još veći doprinos gospodarskom rastu'

"Kada pratimo trend od kada je bila zadnja izmjena zakona u 2015. godini i kada je uvedena formula, odnosno kada je propisan izračun postotka državnih poticajnih sredstava prema varijabilnoj formuli, koja uvažava kamatne stope na devizne depozite i državne obveznice, svima je jasno da je od 2015. na ovamo evidentan trend smanjivanja ukupnih postotaka državnih poticajnih sredstava. Tako je 2015. bilo 4,9 posto do spomenutih 0,7 posto", rekao je Marić, dodavši da, "ako se to prevede u rječnik apsolutnih brojki, iznosi svega 35 kuna". 

Zdravko Marić Porezna olakšica Mladima 700 milijuna: Država im vraća povrat poreza da im poslodavci ne režu plaće

Iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2019. godini iznosio je 1,2 posto ili 60 kuna i bit će isplaćen tijekom 2020. godine.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • Avatar Agramer777
    Agramer777:

    kaj je ovo?

  • bf2:

    poticaji za stambenu štednju su čisto rasipanje novaca iz državnog proračuna...ja osobno,po isteku petogodišnjeg ugovora o stambenoj štednji nisam potrošio ušteđeni novac na stanovanje,nego na automobil. APN i subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja je već dobar i hvale vrijedan potez