Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo zaduženje

Kamata na 15 godina samo 0,25 posto

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.11.2019.
u 06:30

Troškovi za kamate iz proračuna smanjit će se za dodatnih 340 milijuna kuna godišnje

Hrvatska ponovno bilježi zaduženje po rekordno niskoj kamati. Ovaj put riječ je o obveznici izdanoj na domaćem tržištu. Ministar financija Zdravko Marić zaključio je izdanje od ukupno 11 milijardi kuna, kojim će se “zatvoriti” obveznica koja stiže na naplatu 29. studenog.

Obveznica vrijedna 7,5 milijardi kuna izdana je uz rok dospijeća na 15 godina uz prinos od 0,36 posto i kamatu od samo 0,25 posto, a izdana je i petogodišnja obveznica ukupne vrijednosti 3,5 milijardi kuna uz iste uvjete. S ovim obveznicama otplatit će se izdanje iz 2004. na koje se plaćala kamata od 5,375 posto.

Troškovi za kamate iz proračuna smanjit će se za dodatnih 340 milijuna kuna godišnje. Refinanciranjem duga po povoljnijim uvjetima Marić je u mandatu uštedio više od tri milijarde kuna godišnje.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dodna
15:18 23.11.2019.

kako je moguce da sirite ovakve neistine??? zaduzenje kosta 1.2% na 15 godina. vi ste dno dna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije