Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTP banka “dala košaricu” izaslanstvu iz Koprivnice

Mađari odbili pokazati ugovor o kupnji dionica Podravke

podravka
Josip Maljak/Pixsell
16.12.2009.
u 19:00

Ključni dokument o “operaciji Spice” ostao zaključan u sefu, a dobro upućeni izvori kažu kako se u njemu kriju stvari koje nadmašuju tu aferu

Čelni ljudi mađarske banke OTP uskratili su jučer u Budimpešti Podravkinu izaslanstvu uvid u ugovor koji bi trebao rasvijetliti “operaciju Spice”, čime je ta priča poprimila razmjere međunarodnoga financijskog skandala.

Zašto skrivaju?
Do dokumenta kojim su regulirani odnosi između Podravke, Fime, Merrill Lyncha i OTP-a u vezi s preuzimanjem 10,64 posto vlasništva nad koprivničkom prehrambenom kompanijom nije uspjela doći ni Hanfa posredstvom mađarske regulatorne agencije HFSA, i to unatoč međunarodnom ugovoru o suradnji.

Na temelju dostupnih informacija potpuno je nejasno zašto Mađari taj dokument skrivaju kao zmija noge. Poznato je da je OTP Fimi Ami ltd. odobrio kredit od 34 milijuna eura kako bi malteška tvrtka nadomjestila prijašnji kredit Merrill Lyncha kojim je kupila oko 580.000 Podravkinih dionica.

Uz to što su kao zalog za taj kredit poslužile same dionice, Podravka je iz nekog razloga u sklopu tog aranžmana u OTP-u morala deponirati 6,5 milijuna eura. Pojavila su se tumačenja kako je famoznim ugovorom regulirano da se Podravka obvezala vratiti kredit ako to Fima Ami ne bude mogla, a rok dospijeća cijelog iznosa je 1. listopada iduće godine. Podravkin depozit, koji iznosi otprilike petinu kredita, navodno služi kao dodatno jamstvo da će koprivnička kompanija ispuniti svoju obvezu.

U ugovoru “još nešto”
Ako je to i točno, opet nema razloga da OTP skriva ugovor od Podravke, koja je u nekoliko navrata zajamčila Mađarima da će ispuniti sve obveze iz toga dokumenta, kakve god one bile.

Dobro upućeni izvori kažu da je u sefu u Budimpešti pohranjen dokument koji nadmašuje gabarite “operacije Spice” te da u njemu piše “još nešto”. Ta se nagađanja vrte oko uloge bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Banka OTP suvlasnik je mađarskoga MOL-a, koji je na još nepoznat način stekao velika upravljačka prava u Ini, a to je ispregovarao Polančec.

Bivši potpredsjednik Vlade imao je presudan utjecaj i u Podravki, a i dalje je otvoreno pitanje je li moguće da nije znao ništa o “operaciji Spice”, kao što sam tvrdi. Uostalom, pod istragom je zbog svoje uloge u tome poslu. Bitan je detalj u tim špekulacijama to što je Polančec nedavno otputovao u Mađarsku, a to je primijetila i zabilježila pogranična policija. Navodno se sastao upravo s ljudima iz – banke OTP.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina Nadzornog odbora, danas je izjavio kako očekuje da se će se sadržaj dokumenta o kojemu izravno ovisi budućnost koprivničke kompanije doznati u idućih desetak dana, do nove sjednice NO-a.

Ključne riječi

Komentara 6

BT
bili-tartuf
19:14 16.12.2009.

mozda Margetic´ima kopiju ??..-:))

AC
action
19:13 16.12.2009.

ma to su naši susjedi i prijatelji, i prijatelji drive

Avatar drInternet
drInternet
19:34 16.12.2009.

To su pare našega Rumenka. Dikobraz je ljubomoran jer je njemu trebalo ići pola.. Ej što su hrvatine prozirne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije