Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITNA SPOSOBNOST

Guverner Vujčić otkrio zašto banke sve češće odbijaju građane

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
18.01.2018.
u 08:13

Kreditiranje će u ovoj godini rasti ukupno oko tri posto, kaže guverner HNB-a Boris Vujčić

Činjenica je da se zbog veće zaštite potrošača od ovrha i podizanja dijela plaće koji se ne smije ovršiti na tri četvrtine smanjuje kreditna sposobnost. No, bankarski sektor može bilo kome dati kredit i dok se on vraća, ne mora se rezervirati, samo se u projekciju rizika moraju uključiti nove okolnosti – prokomentirao nam je nove okolnosti kreditiranja guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je sudjelovao na konferenciji Euromoney u Beču.

Veća zaštita u ovom kontekstu znači i nižu kreditnu sposobnost, jer se u slučaju neplaćanja može ovršiti manji dio plaće. Može se, kaže guverner Vujčić, hipotetski klijent i potpuno zaštititi od ovrhe, no to bi značilo da ne može dobiti nikakav kredit.

Visoka zaduženost

– U praksi bi se u kreditni odnos “u velikom stilu” mogli vratiti sudužnici i jamci jer će jedna osoba samostalno teško zadovoljiti uvjete odobravanja kredita. No, unatoč tome, guverner smatra da će kreditiranje, pa i stanovništva, u ovoj godini rasti ukupno oko tri posto. Kreditna je aktivnost već u prošloj godini porasla, završio je proces razduživanja i ponovo krenulo zaduživanje na neto bazi, više kod gotovinskih kredita, manje kod stambenih. Stope rasta u 2018. godini neće biti visoke, ali je trend rast – kaže guverner Vujčić prognozirajući ponovo sličnu strukturu kredita građanima. 
U odnosu na regiju kreditiranje se u Hrvatskoj oporavlja vidno sporije, no to je rezultat već visoke zaduženosti iz razdoblja prije krize.

Pozitivan je trend i rast plaća, zabilježen u 2017. koji bi se, u nešto manjoj mjeri, trebao nastaviti 2018. što je, uz povećanje zaposlenosti, dodatni impuls za rast kredita.
U nekim je zemljama u regiji rast plaća dvoznamenkast, recimo u Poljskoj i Rumunjskoj gdje su se najviše povećale, i to u javnom sektoru, no plaća se visokim proračunskim deficitom koji bi u budućnosti mogao postati problem.

Pritisak na porast plaća

– U Hrvatskoj je to zbog fiskalne stabilizacije bilo nemoguće, no povećava se pritisak na porast plaća, recimo u građevinskom sektoru u kojem se poslodavci žale da ne mogu naći radnike i neke su građevinske tvrtke već povećavale plaće 10 do 20 posto – napominje guverner Vujčić i dodaje da je rješenje za manjak radne snage povećanje radnih kvota za strane radnike, posebno s obzirom na ekonomsku emigraciju iz Hrvatske. 
Guverner je komentirao i pomamu za bitcoinom s kojim je poslovanje, kaže, nemoguće regulirati lokalnom regulatoru, a eventualno bi to mogla učiniti međunarodna usklađena regulativa. No, postavlja pitanje koga uopće regulirati i tko stoji iza virtualne valute. Blockchain platforma na kojoj se trguje Bitcoinom je, kaže guverner Vujčić, fantastična, i imat će veliku primjenu u financijskoj industriji, ali i u milijun drugih sektora.     

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Guverner HNB-a Boris Vujčić
1/10

Komentara 10

DU
Deleted user
09:58 18.01.2018.

Umjesto da ukinemo kriminalni ovršni zakon kakav nigdje ne postoji, mi ogranicavamo pristup lovi nekome kome bi to mogla biti slamka spasa ali još je veći problem to što su banke postale gospodari država i društva umjesto da budu njihov servis Sistem je postao apsurdan

SJ
Sve je uzalud
09:28 18.01.2018.

......................zato što su stekle prihod od kredita za idučih 30 godina.............

DU
Deleted user
10:31 18.01.2018.

Kaze moj prijatelj A.G.Matoš :" vidje Hrvatska".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije