Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moguć novi 'slučaj franak', ali za pravne osobe

Udruga Franak u priopćenju navodi kako  je u prosincu u Njemačkoj donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke, i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je s bankom ugovorila kredit u švicarskom franku u protuvrijednosti tri milijuna eura.
03. siječnja 2018. u 10:56 9 komentara 1750 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Franak poručila je u srijedu da se i u Hrvatskoj otvara prostor za tužbe pravnih osoba protiv banaka u vezi kredita u švicarskim francima, a na temelju presude njemačkog Vrhovnog suda, koji je pravomoćno presudio da je valutna klauzula u franku nepoštena i kod ugovora s pravnom osobom.    

Boris Vujčić Boris Vujčić: 'Građani mogu očekivati niže kamatne stope na kredite, ali to neće trajati zauvijek'

Udruga Franak u priopćenju navodi kako  je u prosincu u Njemačkoj donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke, i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je s bankom ugovorila kredit u švicarskom franku u protuvrijednosti tri milijuna eura.

"Savezni sud pravde u Karlsruheu, odnosno njemački Vrhovni sud, donio je 19. prosinca 2017. pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je banka kod plasiranja kredita s valutnom klauzulom u švicarcu morala dužniku, pravnoj osobi, odnosno lokalnoj zajednici Sjeverna Rajna - Vestfalija, objasniti sve nedostatke i rizike za dužnika koji proizlaze iz ugovaranja valutne klauzule u CHF. Njemački Vrhovni sud utvrdio je da banka mora kod kredita koji se plasiraju pravnim osobama jednako postupati kao i u potrošačkim kreditima, odnosno mora i pravnim osobama na jednak način predočiti sve rizike i posljedice ugovaranja valutne klauzule", navodi se u priopćenju.

Udruga Franak ističe da vrijednost te presude leži u činjenici da, pored dosad poznate sudske prakse koja štiti fizičke osobe Suda EU, građanskih sudova, među ostalim, u Španjolskoj, Austriji Sloveniji i Hrvatskoj, u Njemačkoj sada jednaku zaštitu uživaju i pravne osobe.

"Udruga Franak nakon takve odluke njemačkoga Vrhovnog suda smatra da se i u Hrvatskoj otvara pravni prostor za pravne osobe u primjeni istovjetnih načela i sudske prakse kakva je utvrđena u Njemačkoj", navodi se u priopćenju.

Ističe se, također, kako je veliki broj pravnih osoba već pokrenuo te dobio i pravomoćne presude za vraćanje preplaćenih kamata zbog toga što su banke samovoljno povećavale kamatne stope u kreditima ili su samovoljno mijenjale već ugovorene fiksne kamatne marže nakon što je počeo padati ugovoreni promjenjivi parametar.

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
bogatstvo, novac 2018. - bolja godina za banke, ali i dužnike Nikad više novca: kamate će padati, a krediti polako rastu kune Završilo razduživanje stanovništva U kunama gotovo polovica kredita građana – 47 posto Čović u Nu2: 'Presuda se mora uvažavati. Svatko tko je izvršio zločin trebao bi odgovarati'
Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • Marko1337:

  Ovaj vucibatina pravi svoju karijeru na obmanama i lažima. Svi smo imali mogućnosti uzimati kredite u Francima, no samo hrabri ili maloumni su se polakomili misleći da su pametniji od nas, a mogli su to učiniti u Eurima . Sada ... prikaži još! bismo svi mi trebli biti žrtve tih kockara.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Kaj nas briga za Njemačku. Rješavajmo radije stvari kod kuće ako možemo i znamo.

 • Suza didova:

  Je brajo je,takovi su svi redom politički uhljebi.Ako nezaš kako zaradit svojim radom idi u politiku tamo se zaradi na KOŽI HRVATSKOG NARODA I BRANITELJA koji su im stvorili državu pa ih progone.