Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZVJESNA SUDBINA SEARS HOLDINGA

Još nije stigla ponuda za spas američkog Agrokora koji je dužan 11,3 mlrd. dolara

Foto: Peter Steffen/DPA/Pixsell
29.12.2018.
u 09:12

Najveći dioničar i bivši čelnik Searsa Edward Lampert do petka ujutro nije potvrdio najavljeni otkup ostatka tvrtke za 4,6 mlrd. dolara

Opstanak Sears Holdinga, nekoć najvećeg trgovačkog lanca u Americi, ali i na svijetu, iza kojeg je 125-godišnja povijest, visi u zraku – do jučer ujutro, na dan kad ističe rok za predaju ponuda za otkup dijela dionica, još nije pristigla nijedna obvezujuće ponuda. Kompanija koja je nekoć imala snagu američkog Agrokora, prije nešto više od mjesec dana, predala je stečajnom sudu u New Yorku zahtjev za stečajem po modelu “Chapter 11” koji bi im omogućio reorganizaciju i vraćanje kreditorima dugova koji su u tom trenutku iznosili 11,3 mlrd. $, uz upola manje imovine – vrijedne 6,9 mlrd. $.

Iako je najveći dioničar Edward Lampert sa svojim hedge fondom ESL Investments početkom prosinca najavio financijsku injekciju od 4,6 mlrd. $ u kešu i dionicama za otkup ostatka tvrtke koji nije u njegovu vlasništvu, do petka ujutro nije potvrdio te planove te svi američki mediji prenose da Searsu prijeti likvidacija i podjela imovine. Od moćnog diva preostalo je 687 dućana, a još 2013. bilo ih je 1980. S profitom su zadnji put poslovali 2011., a zaposlenici uglavnom za krah optužuju donedavnog čelnika Lamperta.

Prije 25 godina prihodi maloprodajnog lanca bili su pet puta veći nego danas; 59 mlrd. $ u odnosu na trenutačnih 14 milijardi, a kompanija se nije prilagodila ni trendu migracije na online kupnju. Među vjerovnicima na prvom im je mjestu mirovinski fond The Pension Benefit Guaranty, a vjerojatno su posrijedi mirovinske uplate za zaposlenike. Oko 2,3 mlrd. $ im iznosi neosigurani srednjoročni dug Lampertovu hedge fondu, a osim financijskih zaduženja, prilična su i potraživanja dobavljača, među kojima je najveći Whirlpool sa 23,4 milijuna dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije