Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

‘Inovacijski sustav trebamo unaprijediti da stvara ekonomski isplative inovacije’

Istraživanja i razvoj mogu riješiti krizu, poruka je s konferencije HGK i Ministarstva gopodarstva.
29. rujna 2020. u 18:28 0 komentara 92 prikaza
Zagreb: Konferencija Nacionalni inovacijski sustav - rješenja za globalne izazove
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Globalni izazovi koji dolaze će promijeniti gospodarstvo, ali i čitavo društvo te način na koji funkcioniramo i živimo. No, ti svi izazovi mogu biti i velika prilika ako prepoznamo svoje mjesto u svijetu, a glavni alat za to su istraživanje i inovacije, rečeno je na konferenciji Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove, koju su jučer u Zagrebu organizirali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Svjetska banka gospodarstvo na koljenima Upozorenje Svjetske banke: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja i supredsjedatelj Nacionalnog inovacijskog vijeća, kazao je da su inovacije jedan od glavnih alata za suočavanje s izazovima budućnosti.

“Ti izazovi su nacionalni, regionalni i globalni, a danas više nego ikad prije svjedočimo takvim naglim promjenama koje traže bržu prilagodbu. Dodatno ubrzanje čitavom procesu dala je kriza izazvana Covidom-19 koja je dovela do nezapamćenih posljedica po gospodarstvo i društvo u suvremenoj povijesti. Danas gotovo da i nema znanstvenika u svijetu koji ne prati kako teku istraživanja na razvoju cjepiva kojim bi se pandemija Covida-19 stavila pod kontrolu”, navodi ministar te dodaje da je uz koronu tu danas i Zeleni plan EU na kojem uglavnom počiva aktualna financijska perspektiva Unije, a isto tako i program oporavka Next GenerationEU se bazira na inovacijama.

Nije se pretjerano ulagalo

Da se i u Hrvatskoj ozbiljno razmišlja o ovim trendovima, kaže Ćorić, govori i činjenica da prvi put od hrvatske samostalnosti imamo ministarstvo održivog razvoja. Prema globalnom inovacijskom indeksu Hrvatska zauzima 41. mjesto u konkurenciji 131 gospodarstva, a prema mjerilima Europske unije naša zemlja se prvi put lani našla u kategoriji zemalja s umjerenim inovacijskim potencijalom, u klubu s Italijom i Litvom.

Austria's Chancellor Sebastian Kurz addresses the media next to Health Minister Rudolf Anschober, as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues in Vienna RAZORNE POSLJEDICE KORONAKRIZE U Austriji najveći pad BDP-a nakon Drugog svjetskog rata

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, istaknuo je da smo dugo vremena imali situaciju da gospodarstvo nije pretjerano ulagalo u istraživanje i razvoj te nije bilo poveznice sa znanstvenom zajednicom. “Hrvatska inovacijski sustav ima, možda on nije najbolji, ali postoji i to je dobar put prema daljnjem razvoju, a stvaranje nacionalnog inovacijskog vijeća je sustav koji će zaokružiti i unaprijediti čitav projekt koji će dovesti do novih, ekonomski isplativih inovacija”, istaknuo je Radoš.

David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, također je istaknuo da Hrvatska ima inovacijski sustav koji nije loš, ali nije ni sjajan te se puno još ima za napraviti po tom pitanju. Upozorio je da prilika i istraživanja ima, ali da treba biti pažljiv i iskoristiti svaku priliku koju znanost i tržište otvore.

Zagreb: Konferencija Nacionalni inovacijski sustav - rješenja za globalne izazove
1 / 11
28.09.2020., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana konferencija Nacionalni inovacijski sustav - rjesenje za globalne izazove. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

‘Jako smo dobro reagirali’

Znanstvenik i bivši ministar Dragan Primorac je podsjetio da je iz svog iskustva primijetio da je Hrvatska reagirala jako dobro na početku korona krize.

“Putovao sam dosta po svijetu tijekom ovog razdoblja i vidio sam iz prve ruke. Posebno me pozitivno iznenadilo kako su se snašle naše institucije te omogućile da i u najčvršćem lockdownu život i dobar dio poslovanja idu dalje te da mnoga istraživanja koja su se provodila u malim i srednjim tvrtkama nisu zaustavljena. Iako su velike zemlje poput SAD-a, UK-a i zemalja EU uložile puno više novca u istraživanje Covida-19 nego što je to mala Hrvatska, nema nekih velikih razlika u saznanjima do kojih su došli”, kazao je Primorac te kazao da su procedure u zdravstvenom sustavu, od temeljne zdravstvene zaštite preko specijalističkih ambulanti, epidemiologije i svega ostalog, koje su ovog trenutka najvažnije za zaštitu ljudi, u Hrvatskoj među najuređenijima u svijetu i to sve statistike pokazuju.

Ljubo Jurčić LJUBO JURČIĆ: 'Hrvatska propada otkako je hrvatska politika prekinula vezu sa znanošću'

Dodao je da su hrvatski model ponašanja sportaša u korona krizi prihvatile i nogometne organizacije FIFA i UEFA. Pojasnio je da su trenutačno u svijetu 52 projekta cjepiva u nekoj fazi istraživanja, a njih pet je i odobreno, iako nisu prošli ključnu 3. fazu istraživanja.

Jasmina Ranilović iz Podravke ističe da velike tvrtke, poput te, već desetljećima imaju tradiciju istraživanja i razvoja, no da treba pomoći malim i srednjim tvrtkama koje nemaju takve kapacitete i koje je potrebno institucionalno umrežiti.

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.