Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad 0,9 posto

Industrijska proizvodnja pala 4,9 posto u odnosu na lipanj

Industrija
Dusko Marusic/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.09.2018.
u 19:19

Nakon što je u lipnju industrijska proizvodnja rasla 3,1 posto, poslije tromjesečnog pada ponovno smo u minusu.

Lipanjski oporavak industrijske proizvodnje od 3,1 posto, nakon tromjesečnog pada, nije se nastavio u srpnju: prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pokazatelj obujma industrijske proizvodnje ponovno je u crvenom. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 4,9 posto, dok je u odnosu na lipanj prošle godine pad iznosio 0,9 posto.

Smanjenje proizvodnje zabilježeno na mjesečnoj razini najveće je od siječnja 2017., što je uvjetovano i rastom baze u lipnju. Od početka godine samo su dva mjeseca bila pozitivna: uz lipanj još samo veljača s rastom 3,3 posto, no ta su dva mjeseca bila dovoljna da se na godišnjoj razini ostvari skromna stopa rasta od 0,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najveći je udio prerađivačke industrije, 80 posto, i ona bilježi pad od jedan posto, a znatno je i smanjenje proizvodnje prehrambenih proizvoda, 4,3 posto, kemikalija i kemijskih proizvoda, 30,4 posto te ostalih prijevoznih sredstava, uglavnom brodova, 51,5 posto. U minusu od 10,3 posto su i rudarstvo i vađenje, a pozitivnu godišnju stopu rasta od 9,6 posto ima samo opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom.

Ako se klasifikacija provodi prema glavnim industrijskim grupacijama proizvoda, smanjenje proizvodnje već četiri mjeseca traje kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (-2,1 posto) te čak godinu dana u proizvodnji kapitalnih proizvoda. (-3,7 posto). Smanjena je i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-1,8 posto), dok je jedini pozitivan impuls došao od intermedijarnih proizvoda (rast od 0,6 posto) i energije s rastom od 3,5 posto godišnje.

Komentara 16

DU
Deleted user
19:46 03.09.2018.

U hrvatskoj uopce nema industrijske proizvodnje ...sve se svelo na manufakturnu proizvodnju robovske radne snage u tekstilu obucarastvu nesto u preradi sve skupa je to Mizerija....npr.hrvatsko gradjevinarstvo nije u stanju izgraditi peljeski most ...pita li se tko u hrvatskoj njonjonjo sonjo plenkicka ili sestrica blesica kvo vadis croatio...boli njih ....

ST
stefj
21:30 03.09.2018.

Eh, da. Očekivano. Valjda se u lipnju napravio jedan brod, a poslije toga ništa, pa je sve palo. A vidjet ćete kako će tek sve pasti kada krene nasrtaj na mikro i mala poduzeća početkom slijedeće godine... Već ovako smo među zadnjima sa startupovima u EU i u svijetu, nakon toga neće više biti niti jednog... A ovi koji tu bulazne o robovskoj radnoj snazi neka malo razmisle i o činjenici da nema niti visokoprofitnih industrija kod nas, što bi omogućilo robovlasnicima ekstraprofit ostvaren na radnicima koje, eto, ništa ne plaćaju. Neka malo razmisle zašto kod nas nema greenfield investicija kada su ti robovi toliko isplativi i toliko ih se malo plaća... Lako je odmarati na proračunu i filozofirati o teškom životu, te kako su drugi krivi što uhljebi imaju nedovoljna primanja. A baš ti uhljebi koji ovdje i najviše bulazne su i najviše krivi što su u privatnom sektoru male plaće... Jednostavno je to i potkrijepiti - imamo najveće opterećenje na plaće u EU i šire, imamo prosječne bruto plaće među najvišima u tranzicijskim zemljama, a neto među najnižima. Ako nekom uhljebu to dođe do mozga, možda i shvati zašto je tako... A eto, Marić se uklopio u sveobuhvatnu histeriju pomaganja jadnim uhljebima, pa opet diže namete za zdravstveno... Nikada na zelenu granu...

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
19:56 03.09.2018.

Steta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije