Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

INA i PPD potpisali Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije

U dokapitalizaciji kutinske tvrtke dvije su tvrtke uplatile ukupno 300 milijuna kuna, čime će postati i većinski vlasnici Petrokemije
31. listopada 2018. u 13:11 4 komentara 328 prikaza
Petrokemija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) potpisali su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije te su u dokapitalizaciji kutinske tvrtke uplatile ukupno 300 milijuna kuna, čime će postati i većinski vlasnici Petrokemije, objavile su dvije kompanije.

INA provodi veliku akciju pošumljavanja PROMO INA provodi veliku akciju pošumljavanja

"Ina i PPD, kao investitori, potpisali su s CERP-om, kao predstavnikom Republike Hrvatske, Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima", navodi se u zajedničkom priopćenju Ine i PPD-a.Kako ističu, transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine - Terra mineralna gnojiva d.d. (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom.

Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine, naglašava se u priopćenju.

Petrokemija Kutina Javni poziv Država potraživanja prema Petrokemiji pretvorila u temeljni kapital, krenula dokapitalizacija

"Cilj ove investicije jest osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Partneri će surađivati u dobroj vjeri te ulagati trud kako bi omogućili da Petrokemija bude sposobna nastaviti sa svojim aktivnostima. Stoga će se Ina i PPD u narednom razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa", ističu dvije kompanije u zajedničkom priopćenju.

Prenose i izjavu predsjednika Uprave Ine Sándora Fasimona da je Ina još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice.

"Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održiv i tržišno orijentiran razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu", rekao je Fasimon.

Petrokemija Posrnuli div Petrokemija će za tri dana biti privatna tvrtka, njezine dugove platit će građani

I predsjednik Uprave PPD-a Pavao Vujnovac ističe da ta kompanija posljednjih godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji.

"Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije", izjavio je Vujnovac.

Inače, danas do 16,30 sati traje razdoblje upisa novih dionica Petrokemije u postupku njene dokapitalizacije. Petrokemija je, naime, u ponedjeljak objavila javni poziv na upis najmanje 40 do najviše 45 milijuna novih dionica, kojima planira prikupiti najmanje 400 do najviše 450 milijuna kuna novog kapitala. Upis dionica traje od 29. listopada u 8,30 sati do danas, 31. listopada do 16,30 sati.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    A drzava hrvatska je otpisala petrokemiji 500 milijuna hrk ...manje ili vise...... volim hrvatsku....

  • propalismoFranjoskroz:

    Dakle navodno privatne firme preuzele državnog gubitaša i koji je prvi korak?Na mjesto predsjednika uprave imenovali političara.... propalog!!!Hrvatska!!!

  • Contractor18:

    This is more of a tactical move by MOL. Otherwise MOL does not need this industrial junkyard.