Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ina grupa: Neto dobit skočila 274 posto na 1,2 milijarde kuna

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott kaže kako su u prva tri kvartala ove godine ostvarili vrlo snažne brojke u svim djelatnostima u kojima posluju
27. listopada 2017. u 19:04 3 komentara 409 prikaza
Zoltan Aldott
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Ina grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje 13,5 milijardi kuna, 23% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te neto dobit pripisivu vlasniku čak 274 posto višu, od 1,2 milijarde kuna. Ostvareni rezultati, tvrdi se u priopćenju iz te kompanije, pokazuju kako je Ina nastavila s uspješnim poslovanjem u trećem tromjesečju. Neto dobit bez jednokratnih stavki bila je 83% veća i iznosila je 959 milijuna kuna, dok je operativna dobit (EBITDA) na razini grupe u prvih devet mjeseci porasla 65%, dosegnuvši 2,3 milijarde kuna u odnosu na 1,7 mlrd. kuna 2016., te je ostvaren neto novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 2,1 mlrd. kuna.

Ina Natječaj za savjetnika MOL spreman na prodaju Ine, država traži novog ulagača

Kapitalna ulaganja 824 mil. kn

Djelatnost Istraživanje i proizvodnja i dalje je glavni nositelj poslovanja Grupe s rastom dobiti iz osnovne djelatnosti od 52% na iznos od 1,36 milijardi kuna. Rafinerije i marketing, uključujući Trgovinu na malo, ostvarili su značajno poboljšanje u poslovanju, dosegnuvši u prvih devet mjeseci 2017. EBITDA od 564 milijuna kuna, s obzirom da je toj djelatnosti i dalje pogodovalo pozitivno vanjsko okruženje, uglavnom kroz stabilnu cijenu DTD Brenta, većih marži na dizelsko i benzinsko gorivo, u kombinaciji s višom razinom prerade u rafinerijama i većom prodajom na domaćim i izvoznim tržištima. Ukupni volumen prodaje u trgovini na malo povećan je za 6% u usporedbi s prvih devet mjeseci 2016. godine, što je uz ostalo rezultat rasta maloprodajne mreže i aktivne prodaje goriva Class Plus, kao i povećanja prodaje robe široke potrošnje.

Kapitalna ulaganja dosegnula su u tom razdoblju 824 milijuna kuna, što je 15% manje u odnosu na prošlu godinu, dok je neto dug grupe smanjen za 60% na 1,24 milijarde kuna pa je odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 9,7 posto, navodi se u izvješću.

– Snažna bilanca s povijesno niskim odnosom duga i kapitala u iznosu od 9,7 posto pokazuje da smo bili vrlo pažljivi u raspodjeli resursa te da smo pripremili i ojačali našu kompaniju za buduće izazove – kazao je predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott, ističući kako se čak 95% kapitalnih ulaganja grupe u prvih devet mjeseci ove godine odnosi na domaće projekte, što je potvrda da su i dalje jedan od glavnih investitora u hrvatsko gospodarstvo.

Pozitivna budućnost

– Pozitivno vanjsko okruženje utjecalo je na poslovanje kako djelatnosti Istraživanja i proizvodnje tako i Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo – objašnjava on. Djelatnost Istraživanja i proizvodnje ostvarila rast EBITDA-e od 19%, na 1,9 milijardi kuna, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Cijena barela sirove nafte tipa Brent bila je 24% viša, što je imalo pozitivan činak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 310 mil. kuna, dok je niža realizirana cijena plina uzrokovala pad prihoda od 68 mil. kuna. Domaća proizvodnja sirove nafte je, ističe se, stabilna zahvaljujući dodatnim projektima i projektu EOR, kao i puštanju u pogon novih polja Hrastilnica.

– Iako se suočavamo s prirodnim padom proizvodnje na međunarodnim koncesijama i Jadranu, domaća proizvodnja sirove nafte ostala je solidna uslijed nastavka ulaganja u EOR projekt, kao i u druge projekte. Dodatno, stabilizacija poslovanja naše servisne tvrtke CROSCO ukazuje na pozitivne izglede za budućnost – istaknuo je Aldot.

Ina Kakva je situacija Cijena savjetovanja o budućnosti Ine: Konzultantu 30 milijuna eura Krešo Beljak Krešimir Beljak: 'Vlada s pričom o otkupu dionica Ine zamagljuje ostale probleme' Eclipse Druga najveća na svijetu Ina gorivom napunila Abramovičevu jahtu: 'Isporuka je trajala 27 sati'
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • wwwcro:

    Sve političare koji su prodavali hrvatske firme , odobravali prodaju. ili na bilo koji način pomogli kriminalcima da kupe firme za 1 kn (ili višestruko ispod vrijednosti) treba osuditi na doživotni zatvor ili osuditi na smrtnu kaznu...

  • anlaser:

    Sigurno je to rezultat rada !? Nabijanje cijene energenata je vaš jedini uspjeh.

  • emojmile:

    Sad kad RH "želi" kupiti diže se cijena.