Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL spreman na prodaju Ine, država traži novog ulagača

Najveći će problem biti ne samo naći ozbiljnog ulagača nego i postići fer cijenu za MOL-ov udjel od 49%. MOL navodno traži dvostruko više od onoga što država nudi
25. kolovoza 2017. u 11:57 18 komentara 2397 prikaza
Ina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Vlada je donijela konačnu odluku o razlazu s MOL-om u Ini. Na sjednici Vlade poduzet je prvi korak – odabrat će se investicijski savjetnik za transakciju mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u domaćoj naftnoj kompaniji. O toj namjeri javno se progovorilo lani, ali navodno je ta tema bila na dnevnom redu i u vrijeme Milanovićeve Vlade. Lani je bio plan da država novac za otkup 49-postotnog MOL-ova udjela nabavi kroz prodaju udjela u HEP-u. Sada se od te kombinacije odustalo. Prodaja udjela u HEP-u načelno je dogovorena, no taj bi novac bio namijenjen za druge svrhe, a ne Inu iako zbog sušne godine i očekivanih lošijih rezultata HEP-a izgleda da će se i s planom prodaje udjela u HEP-u i mogućeg IPO-a pričekati. A jasno je i da otkup MOL-ova udjela također neće biti brzinski.

Ante Čikotić 'Negativna selekcija' Mostovac napao Vladu zbog Ine: Ovakvim tempom dočekat ćemo postfosilno doba

Nafta će opet poskupjeti

Izabrani savjetnik, ukratko rečeno, trebao bi naći novac za otkup MOL-ova udjela ili istovremeno raditi na pronalasku novog strateškog partnera. Kako doznajemo, državi nikako nije u interesu da zadrži taj paket, nego naći ulagača koji će za razliku od MOL-a imati cilj ulaganja u istraživanje. No, problem je što za sada interesa za MOL-ov udjel nema, a još je veće pitanje koju će cijenu MOL tražiti za svoj udjel. Zna se samo da je MOL spreman na prodaju, što su lani i potvrdili, ali i da žele cijeli paket prodati odjednom. Prije nekoliko godina interes za otkup MOL-ova udjela pokazali su ruski ulagači, no ove godine, od kada je javno obznanjeno da se traži novi ulagač, interes nije iskazao neki veliki ulagač i onaj koji bi bio usmjeren na istraživanje.

Trenutačno zbog niske cijene nafte naftašima istraživanje i nije u fokusu, ali kada cijena poraste, a vjerojatno će to biti uskoro, taj će biznis biti bitan. A Ina za to ima dobru poziciju. Akademik Mirko Zelić podsjeća na naftna polja u Siriji, gdje je Ina dobrodošla i gdje su, štoviše, nedavno odbili Ruse i Kineze, ili u Iranu gdje čekaju Inu, što je i rečeno za nedavnog posjeta naše predsjednice toj zemlji. Zelić smatra i da bi država zbog stručnjaka i potencijala kroz istraživanje trebala zadržati Inu u vlasništvu. A mogući izvor za otkup udjela mogao bi biti novac naših iseljenika jer navodno je i načelni interes za takvo što izrečen. No, tko god da ide u otkup MOL-ova paketa dionica, bit će spreman ponuditi samo fer cijenu. Stručnjaci bliski naftnom biznisu još su lani rekli da Ina vrijedi oko dvije milijarde dolara, a razlog je zaustavljanje modernizacije rafinerija u Sisku i Rijeci, pad rezervi i proizvodnje nafte i plina, broja benzinskih crpki...

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Moraju se pronaći i najteže kazniti oni koji su podmetnuli požare

Prema tom izračunu, država ne bi bila spremna dati MOL-u više od 900 milijuna dolara. No, kako se je još lani moglo čuti, MOL za svoje dionice traži oko 1,8 milijardi dolara, iznos koji je navodno iznio i tijekom neformalnih pregovora za vrijeme Milanovićeve Vlade.

Rafinerije ostaju

Godinama se zamjera MOL-u što je malo ulagao u razvoj Ine, a najveći je problem već dulje vrijeme opstanak Rafinerije Sisak. Jučer su se opet oglasili sindikati jer postoje naznake da se opet priprema novi transport nafte iz RN Sisak u RN Rijeka. Sindikat je zatražio, stoji u priopćenju, da se rafinerijskoj preradi pristupi i odlučuje u cjelovitom programu koji uključuje i sisačku i riječku rafineriju, odnosno da ne mogu prihvatiti parcijalna rješenja. Iz Ine su odgovorili da nije bilo namjere transporta iz sisačke rafinerije prema riječkoj rafineriji.

– Inina je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje – rekli su u Ini i dodali da to uključuje odluku vezanu za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijedno oko tri milijarde kuna, ali i dugoročno održivo rješenje za Rafineriju nafte Sisak.

Martina Dalić Ministrica Dalić 'Nije odlučeno da će se odustati od kupnje dijela Ine' MOL Na prekretnici Bruto dobit MOL-a porasla 23 posto – na 1,2 mlrd. dolara Ina Najviše prihoda Top 10 hrvatskih tvrtki: Ina najbolja, Lidl skočio za 100 mjesta

MOL platio državi 10 milijardi kuna za udjel od 47 posto

Hrvatska je 2003. godine prodala MOL-u 25 posto plus jednu dionice Ine za 505 milijuna dolara. Pet godina kasnije mađarska naftna kompanija dokupila je još 22 posto dionica Ine i za taj udjel platila državi šest milijardi kuna. Odnosno ukupno smo od prodaje dobili 10 milijardi kuna. MOL bi u prodajnoj cijeni zaračunao i iznose naknadnih ulaganja.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • vlada1:

    Ulagači su uplašeni, ja sm ga ulagal susedi Štefici dok nije rekla da se primilo a ona sam ju još moral dokapitalizirati i rekstrukturirati obadvije familije. Sranje generalno, sad sam podstanar.

  • Deleted user:

    Što će nam naftna kompanija bez nafte? Sa zastarjelom tehnologijom u rafinerijama? RH nema novaca za otkup i modernizaciju rafinerija. A sve da ima, recimo uvede krizni porez, porez na ovo i ono, proda dio HEP-a. I eto imamo ponovo ... prikaži još! INA-u i moderne rafinerije. I što onda? Onda će to, ponovo prodati nekom ispod cijene. Stvarno mislite da država može imati poštenog managera? Sve da se i to desi, a to je isto kao dobitak ne Euro JackPotu, u idućoj iteraciji, bit će neki Jozo. Uvest će u igru svoje firme, pa će lova ići tamo. Već viđeno. Ili stvarno mislite da će netko doći ulagati u istraživanje u RH? Gdje je ovolika cijena rada? Možda i hoće ali će tražiti nešto za uzvrat. Recimo par otoka ili koncesije na vode. Plenkovića ne treba hvatati za riječ. Lupnuo i ostao živ. Bolje i to nego da dira HEP. Vjerojatno je ostao zgrožen time da jedna takva tvrtka kao Mol, buši kako hoće sustav RH. Zato je najbolje neka bude, rekao pa porekao.

  • Deleted user:

    Mafijaland, opljackali emigraciju sad traze koga bi mogli