Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Finsku

I tamo bježe: Estonija u kojoj nema krize ostaje bez radne snage

'Panoramic view on Tallinn'
Arhivska fotografija
18.10.2012.
u 19:49

U posljednjih dvadeset godina Estonija je izgubila 18 posto stanovništva.

Iako Estoniju gospodarska kriza nije pogodila tako snažno kao neke druge europske države, ova se zemlja, poput Hrvatske, suočava sa sve većim odlaskom radne snage. I to najviše u susjednu Finsku, piše Deutsche Welle.

Estonija je zabilježila gospodarski rast od osam posto, no on se dijelom bazira i na smanjivanju plaća i mirovina, pa je prosječna plaća zaposlenih u javnim službma od 500 eura nedostatna za život u glavnom gradu Tallinu gdje su cijene \'europske\'.

Primjetno je također kako stanovnici glavnog grada, i to oni visokoobrazovani žive dobro, dok stanovnici izvan većih gradova spajaju kraj s krajem.

Iz tog razloga sve više radnika, uglavnom mladih odlazi u inozemstvo, a najviše u Finsku koja je blizu, a i jezik im je sličan. O plaćama uopće ne treba trošiti riječi.

- Nisam nikad požalila što sam se preselila u Helsinki. U Tallinu sam zarađivala 600 eura mjesečno, a ovdje zarađujem trostruko više, priča medicinska sestra Annika Funu-Craker.

Mladi kao i kod nas sve više gledaju prema Kanadi i drugim prekooceanskim zemljama, a vlastima je zazvonilo na uzbunu kada su statistički podaci pokazali kako je u Estoniji prvi put od osamostaljenja broj stanovnika pao ispod 1,3 milijuna. U posljednjih dvadeset godina Estonija je izgubila 18 posto stanovništva.

 

Vlada zato sada razmišlja o novim mjerama, jer iako je gospodarstvo stabilno, ponajviše zbog čvrstih mjera štednje i discipline, postaje jasno kako se sa prosjećnom plaćom od 800 eura sve teže živi, a primjetan je osim iseljavanja i ozbiljan pad nataliteta. 

Ključne riječi

Komentara 2

BO
bomba
20:57 18.10.2012.

I tamo bježe: Estonija u kojoj nema krize ostaje bez radne snage ------------------------------------------------ Zato što je to raj za izrabljivače. U Estoniji je problem potplačačenog radnika koji je nezadovoljan i traži zadovoljstvo gdje će od svog rada moći živjeti i čak pomagati roditelje ako ne mogu o sebi. To izrabljivači žele učiniti Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj ne trebaju jer su potplačeni kao i Rumunji, Španjolskoj, Portugalu, ... Ove države koje sam naveo su u krizi i još im se smanjuju plače što znači da ih potplačuju. Manje plaće veće dađbine i to neće moći orlova vijeka morat će se riješiti nekakvim revolucijama ili sukobima širih razmjera. Isto je i u RH ide se na potplačivanje radne snage a to žele strani investitori jer ako do toga ne dođe nema ni investicija. Još malo pa ćemo imati poslušnike u Zagrebu a ne vladu koju je izabralo građanstvo RH.

SB
samo budale i konji
07:46 19.10.2012.

šteta da Estonci izumiru, jako lijepi ljudi, skandinavskih crta lica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije