Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvati vole Nijemce, oko Slovenaca se premalo trude, a Česi su još 'paštetari'

08.06.2008.
u 17:42

Prema nedavnom istraživanju Večernjeg lista, najomiljeniji turisti u Hrvatskoj su Nijemci. Ne samo što su najbrojniji već kod nas dolazi srednji sloj, iznimno pristojni obiteljski ljudi koji se i na odmoru ponašaju kao kod svoje kuće – paze na okoliš, na namještaj...

Talijane prati glas da puno izlaze i troše, no čini se da taj stereotip više toliko i ne vrijedi – prošla su vremena kada su Talijani trošili šakom i kapom. U tomu su ih zamijenili Rusi, koji traže najbolje i ne pitaju za cijenu.

Za razliku od globalnoga istraživanja, gdje su Rusi ocijenjeni bahatima i nepristojnima, čak toliko da ostali turisti odlaze iz hotela u koje dolaze veće ruske skupine, u nas to nije slučaj: Rusi dolaze u parovima, s djecom, i ne stvaraju nikakve probleme. Oni su tu jer žele uživati i – potrošiti.

Sa Slovencima je, pak, situacija specifična – čini se da između njih i hrvatskih domaćina postoji svojevrsno nerazumijevanje. Primjećuju da se domaćini ne trude, vrlo rijetko će naučiti nekoliko slovenskih izraza i nekako se čini da ih uzimaju zdravo za gotovo.

Doći će i ovako i onako. Česi su, pak, najviše na udaru podcjenjivanja – za neke domaćine oni će, na žalost i na domaću sramotu – za neke uvijek ostati “paštetari”. (Ra. K.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije