Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati HBOR-a

HBOR u ovoj godini odobrio više od 5,6 milijardi kuna kredita

Kovačev
Patrik Macek
16.12.2009.
u 13:02

Iako je početkom godine najavljivano smanjenje kreditne aktivnosti za 25-30 posto u odnosu na 2008. godinu, HBOR je u jedanaest mjeseci 2009. godine odobrio 1130 kredita u vrijednosti od 5,6 milijardi kuna.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) tijekom jedanaest mjeseci 2009. godine odobrila je više od 5,6 milijardi kuna kredita, od čega je najveći broj kredita odobren izvoznicima te malim i srednjim poduzetnicima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Iako je početkom godine najavljivano smanjenje kreditne aktivnost za 25-30 posto u odnosu na 2008. godinu, HBOR je u jedanaest mjeseci 2009. godine odobrio 1130 kredita u vrijednosti od 5,6 milijardi kuna. Kreditna je aktivnost neznatno manja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te u HBOR-u očekuju da će poslovna godina biti završena na istoj razini kao i 2008. godina kada je HBOR prvi put premašio broj od tisuću odobrenih kredita. Broj odobrenih kredita porastao je  6,3 posto, a najveći broj kredita odobren je za potrebe izvoza te malog i srednjeg poduzetništva.

- Kao i dosadašnjih godina, najtraženiji program HBOR-a bio je "Priprema izvoza" u  kojemu je odobreno 485 kredita u iznosu većem od 3,7 milijardi kuna. Osim kreditne potpore, dobri rezultati ostvareni su i u području osiguranja izvoza - rekao je predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev. Gospodarska kriza djelovala je na povećanje potražnje za proizvodima osiguranja te je tijekom 2009. godine čak 36 posto povećan broj izdanih polica, a osigurani su izvozni poslovi u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna.

- Jedan je od problema kašnjenje u naplati kredita koji je s prošlogodišnjih 1,8 posto narastao na 3,4 posto - rekao je Kovačev.

Kovačev je istaknuo kako će u  2010. godini HBOR  nastaviti sa snažnom podrškom izvozu te malom i srednjem poduzetništvu, a očekuje se zadržavanje kreditne aktivnosti na ovogodišnjoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije