Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Građani se razdužuju, ostali zadužuju: Državi krediti rasli 15%

Nakon pada 2011., ove bi godine krediti stanovništvu trebali rasti 5%. No, istodobno će se prepoloviti stopa rasta poduzeća – sa 10,6 na oko 5%
16. ožujka 2012. u 20:53 1 komentara 3 prikaza
'25.10.2010., Zagreb - Godisnja skupstina Hrvatske udruge banaka odrzana je danas u Hrvatskom drzavnom arhivu. Zoran Bohacek, direktor Hrvatske udruge banaka. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Krediti građana padaju još od prosinca 2008. godine; lani je zabilježen njihov rast od tek 0,9 posto u odnosu na 3,8 posto 2010. godine.

– Može se reći da su krediti stanovništvu gubitnici u krizi; blagi rast pokazuju uračuna li se utjecaj tečaja, bez njega su u padu. Stambeni krediti jedini su koji stagniraju, svi ostali padaju – istaknuo je direktor HUB-a Zoran Bohaček na predstavljanju analize kreditnog portfelja banaka.

S druge strane, krediti poduzećima bilježe konstantan rast, sa 8,8 posto u 2010. na 10,6 posto u 2011., u kojoj je ponovno raslo i zaduživanje države – 15 posto, za 7,6 mlrd. kuna. Anketa koju je HUB proveo među deset banaka koje drže 80 posto tržišta pokazala je da bi se kreditiranje stanovništva u 2012. moglo povećati pet posto, dok bi rast kredita poduzećima trebao pasti na četiri do pet posto.

– Anketa je provedena prije Vladine objave planiranih investicija. Realiziraju li se i poraste li BDP, rast će i kreditiranje – smatra Bohaček, koji vjeruje da je s udjelom 12,42 posto dostignut i vrhunac loših kredita. Njihov je udio utrostručen u tri godine, no povećanjem udjela novih, urednih kredita, ne bi trebao dalje rasti. I kamate su ponovno u silaznoj putanji, a trend podržava smanjenje cijene međunarodnih izvora. Zaduženje u kunama skuplje je od eura od dva do tri postotna boda.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • crnaguja1950:

    Bohaček-hladan,sterilan,beskrupulozan,pomalo ljigav,odbojan i antipatičan plaćenik stranih banaka koji bi za svoj probitak prodao i rođenu djecu.Da sutra u hrvatsku na vlast dođu talibani on bi vjerojatno ugrabio neku poziciju i spanđao se s njima....eto ,takav je to lik.fuj,bljak i puj!