Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Euro iznad 7,5 kn prvi put u šest godina, HNB prodao 180 mil. eura

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas na svojim internetskim stranicama da je provela intervenciju na deviznom tržištu, drugi put ove godine.
19. rujna 2011. u 17:45 26 komentara 6 prikaza
euro
Foto: VL FOTO

Hrvatska narodna banka intervenirala je na deviznom tržištu plasirajući 180,5 milijuna eura, a kako bi s tržišta povukle kune, kojih ima puno i zbog čega je u posljednje vrijeme izražen pritisak na slabljene kune prema euru. Prema posljednjem tečaju, euro vrijedi 7,5 kuna, što je zapravo "psihološka granica" pa ne začuđuje intervencija središnje banke kojoj je stabilnost tečaja jedan od primarnih zadaća. Zbog takvog pritiska na kunu u utorak će se održati izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o povećanju stope obvezne pričuve, odnosno sredstava koje banke izdvajaju u HNB. Sada ta stopa iznosi 13 posto, a u središnjoj banci zasad ne žele otkriti na koliko bi se mogla povećati i hoće li doći možda i do nekih dodatnih mjera. Ipak, pretpostavke su da će se za početak povećati za jedan postotni bod, odnosno na 14 posto, i pričekati daljnje kretanje tečaja kune prema euru. Razlog slabljenja domaće valute je velika likvidnost, koju jedni tumače viškom novca koje banke ne plasiraju, dok se drugi razlozi pronalaze u svjetskoj krizi, zbog koje postoji averzija investitora, pa tako i priljeva eura. – Priljev investicija je slab, zbog čega su još neke susjedne ekonomije suočene sa slabljenjem domaće valute – objašnjava Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke. Usto, ove godine nema pritiska kao lani na zaduživanje, zbog čega je kuna jačala.

Slabljenje kune prouzročilo je manjak eura na tržištu pa će Savjet HNB-a povećati obveznu pričuvu da povuče kune s tržišta

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Festina:

    Ma sta se vi brinete uci cete u EU.ccccccccc

  • xPhoto:

    Napokon kuna ide u pravom smijeru, neznam do kada će samo pomahnitali Rohatinski imati materijala za ovo suludo držanje kuna, prema omjeru vanjskog duga i HNBovih rezervi neće još dugo. Kad kuna dođe na 9-10 kn/€ napokon će se otvoriti ... prikaži još!ti vrata oni koji znaju nešto u ovoj državi stvoriti svojom glavom i izvesti to van, a zatvoriti će se uvozničkoj mafiji koja je upravilu po defaultu intelektualno priglupa, a možda dođe i neka veća svjetska firma otvoriti tvornicu ovdje kao što otvaraju po mnogim susjednim zemljama u kojima imaju slobodni tečaj nacionalne valute. A i turizam bi definitivno profitirao od slabije kune jer je to upravilu jedini hrvatski pravi izvozni proizvod.

  • tonc:

    @@@@ ha ha sad su se i bankari počeli loptati. Nemorate više u švicarcima uzimati kredite možete u € a rate po zakonu.....u kunama.