Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priopćili iz hnb-a

Euro iznad 7,5 kn prvi put u šest godina, HNB prodao 180 mil. eura

euro
VL FOTO
19.09.2011.
u 17:45

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas na svojim internetskim stranicama da je provela intervenciju na deviznom tržištu, drugi put ove godine.

Hrvatska narodna banka intervenirala je na deviznom tržištu plasirajući 180,5 milijuna eura, a kako bi s tržišta povukle kune, kojih ima puno i zbog čega je u posljednje vrijeme izražen pritisak na slabljene kune prema euru. Prema posljednjem tečaju, euro vrijedi 7,5 kuna, što je zapravo "psihološka granica" pa ne začuđuje intervencija središnje banke kojoj je stabilnost tečaja jedan od primarnih zadaća. Zbog takvog pritiska na kunu u utorak će se održati izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o povećanju stope obvezne pričuve, odnosno sredstava koje banke izdvajaju u HNB. Sada ta stopa iznosi 13 posto, a u središnjoj banci zasad ne žele otkriti na koliko bi se mogla povećati i hoće li doći možda i do nekih dodatnih mjera. Ipak, pretpostavke su da će se za početak povećati za jedan postotni bod, odnosno na 14 posto, i pričekati daljnje kretanje tečaja kune prema euru. Razlog slabljenja domaće valute je velika likvidnost, koju jedni tumače viškom novca koje banke ne plasiraju, dok se drugi razlozi pronalaze u svjetskoj krizi, zbog koje postoji averzija investitora, pa tako i priljeva eura. – Priljev investicija je slab, zbog čega su još neke susjedne ekonomije suočene sa slabljenjem domaće valute – objašnjava Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke. Usto, ove godine nema pritiska kao lani na zaduživanje, zbog čega je kuna jačala.

Slabljenje kune prouzročilo je manjak eura na tržištu pa će Savjet HNB-a povećati obveznu pričuvu da povuče kune s tržišta

Ključne riječi

Komentara 26

FE
Festina
18:04 19.09.2011.

Ma sta se vi brinete uci cete u EU.ccccccccc

XP
xPhoto
18:14 19.09.2011.

Napokon kuna ide u pravom smijeru, neznam do kada će samo pomahnitali Rohatinski imati materijala za ovo suludo držanje kuna, prema omjeru vanjskog duga i HNBovih rezervi neće još dugo. Kad kuna dođe na 9-10 kn/€ napokon će se otvorititi vrata oni koji znaju nešto u ovoj državi stvoriti svojom glavom i izvesti to van, a zatvoriti će se uvozničkoj mafiji koja je upravilu po defaultu intelektualno priglupa, a možda dođe i neka veća svjetska firma otvoriti tvornicu ovdje kao što otvaraju po mnogim susjednim zemljama u kojima imaju slobodni tečaj nacionalne valute. A i turizam bi definitivno profitirao od slabije kune jer je to upravilu jedini hrvatski pravi izvozni proizvod.

TO
tonc
20:48 19.09.2011.

@@@@ ha ha sad su se i bankari počeli loptati. Nemorate više u švicarcima uzimati kredite možete u € a rate po zakonu.....u kunama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije