Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati

Erste grupa u 2012. ostvarila 483,5 milijuna eura neto dobiti

'14.05.2010., Zagreb - U hotelu Westin odrzava se godisnja skupstina Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Panel rasprave na temu trziste kapitala. Andreas Treichl.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
01.03.2013.
u 12:00

Banka najavljuje stabilno poslovanje u 2013., a očekuju i manje rezervacije za kredite u Rumunjskoj

Erste grupa lani je poslovala s 483,5 milijuna eura profita pa će dividenda po dionici iznositi 40 centa.

– To je stabilan rezultat ako se u obzir uzme gospodarski zahtjevno okruženje i neto negativni jednokratni učinci od 361 milijun eura,

uključujući bankarske poreze u iznosu od 187 milijuna eura – rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG, koji se pohvalio rastom stope adekvatnosti Tier 1 na 11,2 posto. Inače, banka je u svim zemljama, osim u Rumunjskoj i Hrvatskoj, imala pad rezervacija zbog nenaplativih kredita pa su za rezervacije lani izdvojili malo manje od 2 milijarde eura. Iako su smanjivali troškove poslovanja, operativni prihodi grupe pali su 3,3 posto pa je grupacija uprihodila 7,2 milijarde eura. Samo na kamatama imali su neto prihod od 5,2 milijarde eura. Ponosni su i zbog toga jer su uspjeli ranije otplatiti četiri milijarde eura posuđenih u sklopu Operacije dugoročnog refinanciranja od Europske središnje banke, i to zbog rasta depozita klijenata na 123,1 milijardu eura. Ukupna imovina banke na razini grupe iznosi 213,8 milijardu eura i povećala se za 1,8 posto u prošloj godini, a gotovinska zarada po dionici iznosila je 2,17 eura. U 2013. najavljuju stabilan rezultat, ali uz manje prihode, što je posljedica manje potražnje za kreditima koje će kompenzirati padom rezervacija u Rumunjskoj, kojoj najavljuju oporavak. 

>> Erste grupa očekuje na kraju godine gubitak do 800 mil. eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije