Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emir Džanić:

'Svi su naši proizvodi obilježeni inovacijom i to ih čini konkurentnima'

Emir Džanić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
16.11.2016.
u 15:42

I u procesu proizvodnje smo vrlo visoko razvijeni, pa su neke od naših tvornica izgrađene prema IoT (Internet of Things) principima, kaže Džanić

Emir Džanić, voditelj projekta otvorenih inovacija u Podravci govori o tome koliko je tvrtka okrenuta inovacijama, uspoređuje prošla i današnja vremena po pitanju inovativnosti i objašnjava koliko je to bitan segment poslovanja.

Koliko je Podravka danas okrenuta inovacijama?

Prije svega, treba naglasiti da smo posvećeni poboljšanju svakodnevne kvalitete života naših potrošača, kupaca i zaposlenika putem inovativnosti i internacionaliziranosti. Ovime je inovacija ugrađena u našu viziju i predstavlja osnovu za razvoj konkurentnosti Podravke. Želimo razviti sustav koji obuhvaća inovacije u proizvodima, ali i uslugama i poslovnim modelima te nas time svrstava u vodeće u prehrambenoj industriji.

Možete li napraviti usporedbu s prijašnjim vremenima?

Zlata Bartl je bila na čelu tima koji je izumio Vegetu i time pokrenula bogatu povijest inoviranja u našoj grupi. Svi su naši proizvodi u tehnološkom ili marketinškom smislu obilježeni inovacijom i to ih čini konkurentnima. I u procesu proizvodnje smo vrlo visoko razvijeni, pa su neke od naših tvornica izgrađene prema IoT (Internet of Things) principima (Tvornica juha i Vegete). Kontinuirano povećavamo vlastite i intenzivnije koristimo vanjske kapacitete u svrhu potrage za inovativnim rješenjima.

Podravka uvodi sustav otvorenih inovacija. Odakle ta odluka i zašto je to važno za vaše poslovanje?

Potreba za sve češćim i značajnijim inoviranjem u proizvodima, uslugama i poslovnim modelima, realnost je suvremenog konkurentnog tržišta. Tradicionalni sustav inoviranja zasnovan je na korištenju unutarnjih organizacijskih jedinica u svrhu inoviranja te ne predviđa uključivanje vanjskih resursa. Ovime mogućnosti za inoviranjem ostaju „zatvorene“ u okviru vlastite organizacije. Princip otvorenih inovacija omogućuje suvremenoj industriji da premosti ograničenja vlastitih kapaciteta za inoviranjem i osigura protok ideja s okolinom koja uključuje kupce, znanstvenu i stručnu zajednicu, dobavljače i ostale. Vrlo često je prepreka za otvaranje sustava u odbijanju onoga što „nije izmišljeno ovdje“ (not invented here). Upravo je zato uprava naše kompanije odlučila uvesti sustav otvorenih inovacija u Podravku.

Dobili ste nagradu Najbolje HR prakse za metodologiju uvođenja sustava upravljanja idejama i inovacijama. Čime se sustav ističe i na što ste najponosniji?

Da, ove godine je naš tim za uvođenje sustava otvorenih inovacija, za prvu fazu provođenja ovog projekta dobio i važno nacionalno priznanje Najbolje HR prakse u organizaciji portala Moj posao i tvrtke Selectio. Osim toga, naš će slučaj biti prezentiran i na svjetskoj konferenciji World Open Innovation Conference u Barceloni u organizaciji prestižnog UC Berkeley. Sve ovo govori kako smo na pravom putu te da gradimo sustav inoviranja koji će Podravki osigurati novu, još konkurentniju poziciju na tržištu.

>> Mirovinski fondovi sada drže 46,7 posto Podravke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije