Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznajte ih!

Domaće tržište zatrpano starim jabukama iz Italije

jabuka
VL FOTO
22.10.2012.
u 20:00

Voćari: 
Već treću godinu upozoravamo mjerodavne, ali oni ništa ne poduzimaju

Kupili ste krupni zlatni delišes koji izgleda kao naslikan i pritom ga masno platili. No već s prvim ugrizom, kada osjetite ‘prazninu’ jabuke koja će za koji dan dobiti i staračke mrlje i smežurati se, jasno je da ste kupili mačka u vreći. I niste jedini. Tržište je, upozoravaju iz Hrvatske voćarske zajednice, preplavljeno jabukama iz uvoza, zlatnim delišesom, koje ne samo da kvare posao domaćim voćarima koji svoj trud upravo plasiraju na tržište nego su i stare.

Čišćenje hladnjača

Više od godinu čamile su u inozemnim hladnjačama koje je sada trebalo pripremiti za plodove nove berbe. A najbolje ih se riješiti izvozom u siromašne zemlje, poput Hrvatske, Srbije ili BiH, kaže voćar i glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković. Ostaci lanjske hiperprodukcije zlatnog delišesa, najviše iz Italije, umjesto u kompost odaslani su tako u hrvatske trgovačke lance.

Uvezeno tisuću tona

Ivković procjenjuje kako je samo te jabuke u RH uvezeno milijun kilograma, koja se prošlih tjedana, dok se nije zahuktala domaća berba, prodavala i za 12 kn/kg, a u inozemstvu je kupljena za najviše 1,30 kuna plus troškovi transporta. Nakon što se pročulo da su stare, cijena tih jabuka, upitne kvalitete i nutritivnih vrijednosti, kod većine trgovaca “snižena” je na 6,99 kuna, ali nisu povučene iz prodaje. Ivković tvrdi kako već treću godinu na to upozoravaju Ministarstvo poljoprivrede i carinu. No ministar Tihomir Jakovina odgovorio im je tek kako potrošači moraju jesti.

– Imamo mi i ljetnih sorti, ne treba nam tuđi otpad – uzvraća pak Ivković i savjetuje potrošačima da paze što kupuju. Sada je vrijeme idareda, jonagolda, gale, granny smitha... te domaćeg delišesa koji je lako prepoznati po tome što je zbog suše neugledan i dosta sitniji.

Komentara 32

ME
merdevina
21:29 22.10.2012.

Nakon reinkarniranog "mlijeka" eto čujemo da se naši "građani" slade krasnim jabučicama "de italy". Neka, neka, tko ne poštuje svoga seljaka nek si kopa sam ili neka ga hrane trgovački lanci!! Ali kad smo već kod toga, jasno je daa prodaja starih jabuka dovodi kupce u zabludu jer očekuju svježe jabuke. Dakle, ipak je propust "ministarstva" koje nije NAMETNULO maloprodaji uvjet da prošlogodišnje jabuke tako i deklariraju: "prošlogodišnja (kompostna) jabuka za hrvate"!!

MA
maxxxx
21:45 22.10.2012.

kaj se nitko ne usudi reći da se radi o Konzumu

HE
helma
21:02 22.10.2012.

Domaći proizvođači propadaju,a mi uvozimo tuđe smeće.Sramota!!!!!! A gdje su odgovorni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije