Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unosan posao

Devedesetih zaradio na hrvatskim, danas na zastavama EU

Jakov Marković
Patrik Macek/PIXSELL
12.07.2013.
u 11:50

Izbjegava velike kupce jer, ne plati li jedan trgovački lanac robu na vrijeme, nastaje velik problem

Prije gotovo 25 godina Jakov Marković dobio je “u miraz” šivaći stroj zbog kojeg je uspio razviti pravi obiteljski biznis. Danas uspješno vodi tvrtku Cro Sport Vez, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sportske opreme, navijačkih rekvizita i zastava, a unatoč krizi planira širenje na nova tržišta. S obzirom na to da je osnovna djelatnost obrta šivanje zastava, upravo su posljednji mjeseci Markoviću bili vrlo dinamični.

Dresovi, majice

Ulazak Hrvatske u EU, naime, potaknuo je mnoge na kupnju europskih, ali i hrvatskih zastava. Osim državnih i gradskih ustanova, koje su mahom naručivale zastave, to su činile i privatne tvrtke, ali i pojedinci. Baš kao što je, prisjeća se Marković, bilo i 90-ih godina, kada je Hrvatska postala samostalna i svi su željeli imati hrvatsku zastavu.

 – Bio je to dobar biznis – prisjeća se Marković, koji je zastave prodavao hrvatskim kupcima, ali ih je i izvozio u zemlje u kojima je brojna hrvatska dijaspora, najviše u Australiju. Ulagao je u opremu, materijal i strojeve, zapošljavao nove radnike.

 – Kad je potražnja za zastavama pala, počeli smo proizvoditi dresove, majice, šalove i kape s hrvatskim obilježjima, a kako nam hrvatsko tržište nije bilo dovoljno veliko, morali smo tražiti i druge mogućnosti kako bismo mogli plasirati svoju robu – objašnjava nam Marković. Iako u tome nisu bili jedini, protiv konkurencije su se uvijek trudili boriti kvalitetom.

Sedamsto komitenata

 – Radimo sve za što ima kapaciteta, ništa ne odbijamo. Da imamo više posla, 10 radnika moglo bi raditi istodobno. Imamo 10 različitih strojeva za šivanje, 13 kompjutorskih glava za vezenje, strojeve za sublimaciju i tisak... – nabraja Marković, koji radi s više od 700 komitenata.

I mnogi trgovački lanci, kaže, tražili su njihovu robu, ali poučen iskustvima drugih dobavljača, s njima nije htio surađivati. – Dovoljno je da nam jedan veliki trgovac ne plati i u problemu smo – zaključuje Marković.

>>Mali klijenti mogu značiti velik posao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije