Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovi ispod žita

Daimler podmitio SDP-ovu vladu, USKOK pokreće novu istragu

vatrogasci
Foto: Ivo Čagalj/PIxsell
1/5
Autori: nsš, vwm, sž/VLM, ljg, jjk
24.03.2010.
u 19:27

Ministarstvo pravosuđa SAD-a istaknulo je da su platili desetke milijuna dolara dužnosnicima najmanje 22 vlade. Novac je služio za uvjeravanje vlada da kupe Daimlerova vozila.

Njemački proizvođač automobila Daimler potkupljivao je dužnosnike hrvatske vlade stotinama tisuća eura od 2003. do 2008. kako bi na natječajima dobio ugovore o isporuci vatrogasnih vozila, otkriva istraga pravosudnih organa u SAD-u. U istrazi započetoj još 2004. Daimler se sumnjiči da je podmićivao službenike najmanje 22 vlade svijeta, među kojima i Vladu RH, a kako bi se zaustavila istraga u SAD-u, Daimler je na ročištu zakazanom za 1. travnja voljan platiti 185 milijuna dolara kazne.

Daimler je navodno korumpirao vlade Kine, Rusije, Turske, Egipta, Grčke i još nekih zemalja iz Afrike, Azije i istočne Europe.

USKOK od policije zatražio otvaranje nove kriminalističke istrage

Neposredno nakon što je objavljena informacija da je njemački proizvođač automobila Daimler potkupljivao je dužnosnike hrvatske vlade USKOK je zatražio od policije da otvore novi file i započnu kriminalističko istraživanje.

- USKOK je Ravnateljstvu policije podnio zahtjev za provođenje kriminalističkog istraživanja kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja - izjavio je glasnogovornik USKOK-a, Vuk Đuričić.

Naveo je i kako je Državno odvjetništvo putem međunarodne pravne pomoći od SAD-a zatražilo eventualne dodatne informacije vezano za hrvatske dužnosnike. Naime, prema dostupnim informacijama Daimler je stotinama tisuća eura od 2003. do 2008. podmićivao hrvatske dužnosnike da bi si osigurao prolaz na natječajima o isporuci vatrogasnih vozila.

Pomoć na natječaju

Što se Hrvatske tiče, riječ je o poslu sa 210 vatrogasnih vozila vrijednih 84 milijuna eura koji su tadašnja SDP-ova Vlada RH i Daimler dogovorili 2003. Posao je zaključen 2009. kada je predano posljednjih 15 vatrogasnih vozila, a “podmazivanje” poslova protegnulo se i u mandat HDZ-ove vlade.

Večernji list je u posjedu dokumenta sa suda okruga Columbia u kojem se navodi da su Daimler, njena tvrtka kćer ETF i hrvatska tvrtka IM Metal u svibnju 2003. sklopili ugovor po kojem je IM Metal trebao pomoći Daimleru u dobivanju posla na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova. U dokumentu se tvrdi da je ETF ispod žita poslovao od 2003. do siječnja 2008. IM Metalu isplaćeno je tri milijuna eura od čega je dio proslijeđen dužnosnicima u Vladi kao honorar za pomoć pri dobivanju posla.

Dokument navodi da je ETF s vremenom isplatio još 1,7 milijuna eura tvrtkama Biotop iz Delawarea i MRC iz Wyominga, koje su novac također prosljeđivale Vladinim dužnosnicima. U dokumentu se ne navodi poimenice o kojim je korumpiranim vladinim dužnosnicima riječ, ali putokaz mogu biti isplate preko IM Metala te američkih tvrtki Biotop i MRC tijekom 2002., pa sve do 2006.

U Daimleru šute

Bivši ministar financija Mato Crkvenac izričito napominje da on ne zna ni kada se Hrvatska uključila u pregovore s Daimlerom.

– O mitu ništa ne znam – kaže i Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva, koji se tek pri kraju uključio u pregovore o nabavci vatrogasnih vozila.

Mato Crkvenac dodaje da se program nabave počeo realizirati 2003. i on ne zna kako se razvijao posao koji je potpisao tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin. Na upit o detaljima posla u Hrvatskoj iz Daimlerova sjedišta u Stuttgartu odgovoreno je da se kompanija suzdržava od komentara do ročišta 1. travnja u Washingtonu.

Iz Veleposlanstva RH u SAD-u doznajemo da ih još nitko nije kontaktirao zbog afere s Daimlerom. Večernji doznaje i to da se, povodom napisa o aferi, u prikupljanje informacija uključio i USKOK.

U sudskom dokumentu iz Washingtona

U rujnu 2002. godine IM Metal platio je 200.000 njemačkih maraka Vladinim dužnosnicima. U studenom 2002. ETF je uplatio 250.000 eura IM Metalu kao nagradu za ugovor s hrvatskim MUP-om.

U prosincu 2004. ETF je platio 57.500 dolara preko kompanije Biotop Vladinim dužnosnicima za nabavu vatrogasnih vozila.

U srpnju 2006. ETF je autorizirao plaćanje 174.765 eura te još 217.030 eura preko kompanije MRC dužnosnicima za vatrogasna vozila.

IM Metal - Tvrtka nad čijim poslovanjem nikad nisu dovršene istrage

IM Metal je osnovan 1993. godine i 70 je posto u privatnom vlasništvu. U vrijeme kada su dobili posao, u konzorciju za isporuku vatrogasnih vozila država je imala udjel od 38 posto i očito prilično velik utjecaj. U dobivanju posla nije im zasmetala ni policijska istraga protiv njih zbog proizvodnje i šverca oružja, što je bio i prvi predmet koji je USKOK obradio, no on nije završen jer je pao u zastaru.

Dobivanje posla u isporuci vatrogasnih vozila bio je predmet rasprava još 2002. godine, a nikada nije razriješen s obzirom na to da posao nije dobila Tehnomehanika koja je imala bolju ponudu, i to za 150 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 119

NO
Nomad
06:50 25.03.2010.

bonsai, znaš i sam za koga glasa ta srpsko-talijanska antihrvatska masa koja preteže na vazi Istre.

BI
bizzwizz05
11:48 24.03.2010.

stvarno je teško podmititi naše visoke dužnosnike! ;) pa kako su to uspjeli?? LoL

OB
-obrisani-
23:45 24.03.2010.

sdp-ovce treba zatvoriti u remetinac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije