Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE TRAŽI

Cijene stanova najviše rastu u Splitu i Zagrebu, a u Vukovaru cijena kvadrata samo 426 eura

Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
02.02.2017.
u 15:45

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema prosincu 2016., pokazuje novo istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u siječnju 2017. godine.

Cijene stanova zabilježile su oporavak na godišnjoj razini zahvaljujući rastu cijena stanova u Zagrebu i Splitu. No, one su i dalje niže za šest posto u odnosu na siječanj 2011. godine. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana. Rast cijena stanova zabilježili su i Zadar i Pula.

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Što se županija tiče, većina ih na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom siječnja nastavile s oporavkom cijena na godišnjoj razini. Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koje dva mjeseca za redom bilježe oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito.

Foto: Njuškalo/UESyndication/PIXSELL

Kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu, cijene izrazito variraju te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 920 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2120 eura po kvadratu za stan te 2211 eura za kvadrat kuće. Najveća potražnja za stanovima je u četvrti Trešnjevka – jug, posebice za stanovima 60 i 70 kvadrata cjenovnog ranga od 600 do 700 tisuća kuna.

U siječnju 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 426 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 14 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 6 posto. Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od deset posto, a slijede ga Opatija i Hvar.

>> Hrana, piće, kućanske potrepštine i proizvodi za osobnu njegu najviše se kupuju na akcijama

Komentara 14

PU
Puflec
16:27 02.02.2017.

da popravim prosjek Sisku, ja ću kvadrat stana prodati po 50 000€. ostali kvadrati su gratis.

DU
Deleted user
12:15 02.02.2017.

Danas kupuje samo onaj tko ima višak novca. Tako da ako je ova statisktika rađena u zadnjih godinu dana odnosi se onda samo na manji broj prodanih/traženih objekata koji su onda na boljoj poziciji i od bogatijih kupaca i dalje traženi. Inače u Hrvatskoj mogu cijene nekrentina samo padati. U mešuvremenu je više ponude nego potražnje... Znači kupovina nekretnine se isplati samo za osobno korištenje a ne kao špekulacija... Drugim riječima tržište nekretnina u Hrvatskoj je mrtvo.

CR
CRONER
16:38 02.02.2017.

na temelju cega??Teska pljacka naroda. Prosjecna placa 5000 kn. Kvadrat stana 130000 kn. Pa tko je tu lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije