Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Čak 11% više putnika u avionima, 4,8% vozila i 3,4% više turista no lani

Do prošlog ponedjeljka HAC i Autocesta Rijeka-Zagreb imale su promet, bez PDV-a, od 1,8 mlrd. kn, 4,3% viši nego 2018., rekao je ministar Butković
19. kolovoza 2019. u 09:10 7 komentara 431 prikaza
Turistička gužva
Foto: Ivo Čagalj/PIxsell
Pogledajte galeriju 1/2

Kolone turista na autocestama u Hrvatskoj prema moru ne smanjuju se ni ovaj vikend, a prema dosad dostupnim podacima, ove je godine u našoj zemlji više turista nego lani. Prihod od cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i na autocesti Rijeka - Zagreb kojom upravlja ARZ veći je nego lani, kao i broj vozila, domaćih i stranih, na našim autocestama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je za Večernji list da su u ovoj godini do prošlog ponedjeljka Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb imale ukupan promet, bez PDV-a, od 1.837.555.230 kuna, što je povećanje od 4,3% u odnosu na prošlu godinu.

Opasno! Evo kako stranci na hrvatskim prometnicama koriste zaustavni trak

Raste i broj hotelskih gostiju

Do polovice kolovoza u Hrvatskoj je boravilo gotovo 13,6 milijuna turista, što je 3,4% više nego prošle godine. Ostvareno je 70,5 milijuna noćenja, što je rast od 0,7% u odnosu na lanjsku godinu. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, od siječnja do srpnja ove godine u Hrvatsku su najviše dolazili Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci, Talijani, Britanci, Česi..., koji su evidentirani u sustavu eVisitor.

Oleg Butković | Autor : Miranda Cikotić/PIXSELL Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

No, moguće je, zbog dobro znane hrvatske prakse neprijavljivanja svih gostiju u apartmanima, koja još nije iskorijenjena, da je turista ove godine bilo i više.

– Ukupan promet Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb u kunama, bez PDV-a, ove godine do prošlog ponedjeljka iznosio je 1.837.555.230 kuna, a lani 1.761.592.540 kuna. Od toga je promet Hrvatskih autocesta ove godine bio 1.227.743.268 kuna, a lani manji – 1.177.327.951 kunu. Broj vozila, domaćih i stranih, koji je prošao dionicama autocesta pod upravom Hrvatskih autocesta i autocestom Rijeka - Zagreb do prošlog ponedjeljka popeo se na 37.250.225, što je povećanje od 4,8% jer je lani u istom razdoblju našim autocestama prošlo 35.548.706 vozila – kaže Butković.

Koliko je turista ušlo na autoceste u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda znat će se danas kad se obrade podaci.

O lošoj sezoni Njemački list o Hrvatskoj: Za 100 eura nude stanove uređivane još za vrijeme Jugoslavije

Zračne luke u Zadru i Rijeci ojačale

Premda ugostitelji kukaju da je sezona podbacila, da nema turista, odnosno da ne troše kod njih kao što su očekivali da hoće unatoč skupim cijenama, iz svih dosad poznatih brojki očito je da je broj turista ove godine veći nego što je bio lani. Do polovice kolovoza u hotelima je bilo šest posto više gostiju nego lani, u privatnom smještaju četiri posto više, jedino je skromniji porast noćenja koji je 0,7 posto viši u odnosu na 2018. Naime, do sredine kolovoza 2019. u Hrvatskoj je ostvareno 70,5 milijuna noćenja.

Splitska zračna luka | Autor : Miranda Čikotić/PIXSELL Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

I hrvatske zračne luke u prvoj polovici ove godine zabilježile su ukupno 4,3 milijuna putnika ili gotovo 11% putnika više nego u istom razdoblju lani. U lipnju ove godine je u našim zračnim lukama bilo 1,5 milijuna putnika, što je također 11% više nego lani u istom razdoblju. Među devet zračnih luka u Hrvatskoj, najviše putnika je u lipnju, 510,4 tisuće, prošlo kroz Zračnu luku Split, što je 8,2% posto više u odnosu na lipanj lani. 

MASOVNI TURIZAM Ugostitelji o sezoni: 'Više nitko ne jede ribu, to najbolje govori o kvaliteti gostiju'

Nakon splitske zračne luke, najviše putnika je u lipnju imala Zračna luka Dubrovnik, njih 413,6 tisuća, što je porast od 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na trećem mjestu je zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman s gotovo 333 tisuće putnika ili 0,7 posto više nego u lipnju 2018. godine. Najveći porast broja putnika, od čak 44 i 39% su u tom mjesecu ostvarile zračne luke Zadar i Rijeka kroz koje je prošlo 121,4 tisuće odnosno 30,5 tisuća putnika. Može se očekivati da će i novi podaci o broju putnika u zračnim lukama odgovarati dosadašnjem porastu.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Ovozemaljski:

  Indexovci na aparatima! Nisu uspijeli uništiti nogometnu reprezenraciju,.pokušali su i turističku sezonu,.ali ni to nisu uspijeli. Petokolonaši gube na svim frontama! Hrvatska će za 10.godina biti jedna od najuspiješnijih i najbogatijih država EU. Neka pati koga smeta!

 • dektiva:

  A sezona podbacila?E hebem ti narod,sad inspekcije NEK rade svoj posao...

 • Avatar Zzzz
  Zzzz:

  Medije treba tužiti zato jer cijelo ljeto pljuju po turizmu, to se ponavlja već nekoliko sezona, sve su pokušali kako bi uništili turizam ali nisu uspjeli. Sada polako dolazi zima i samo će nastaviti pljuvati po Hrvatskoj i nagovarati ljude ... prikaži još! na iseljavanje. Žalosno je kakve medije imamo, oni nikad nisu prestali ratovati protiv lijepe naše.