Naslovnica Vijesti Svijet

Njemački list o Hrvatskoj: Za 100 eura nude stanove uređivane još za vrijeme Jugoslavije

Turističkom ''boomu'' u Hrvatskoj došao je kraj, smatra autor, a k tome se Hrvatska suočava s negativnim posljedicama koje je donio sa sobom – rastućim kriminalom.
16. kolovoza 2019. u 15:40 65 komentara 10237 prikaza
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Sve manje turista putuje u Hrvatsku, naslov je članka koji je nedavno objavio njemački Tagesspiegel, a u kojem je autor iznio sve slabe točke naše najvažnije gospodarske grane.

Ilustracija DRSKA PRIJEVARA Nijemci napravili račun od 4500 kuna pa ucjenjivali ugostitelja

– Nakon dugogodišnjeg rasta, turizam u Hrvatskoj ove godine bilježi opadanje broja gostiju, a ministar turizma Gari Cappelli svojim izjavama u kojima govori da se Hrvatska drži još jako dobro u odnosu na, primjerice, Španjolsku i Portugal, samo smiruje situaciju – tako započinje svoj tekst o tamnim stranama perjanice hrvatskog gospodarstva njemački novinar Thomas Roser.

Poluprazne plaže i trajekti, ali i velik broj slobodnih apartmana koji su dostupni na vrhuncu sezone u gradovima na obali ukazuju, prema njegovu mišljenju, na kraj turističkog ''booma''. Pozivajući se na podatke iz sustava e-Visitor koje su prenosili hrvatski mediji, ističe da je već u srpnju bilo jasno da je sezona loše počela. Hrvatska je u iščekivanju daljnjeg rasta dodatno povećala broj kreveta, ali sada ponuda premašuje potražnju, a razlog tome je prije svega, smatra, loša ponuda

Tu tvrdnju obrazlaže činjenicom da hoteli i bolje opremljeni apartmani postižu i dalje dobre rezultate, dok s druge strane veće cijene noćenja u stanovima s jednom do tri zvjezdice ne prati i veća kvaliteta pa se tako gostima za 100 eura nude studio-apartmani koji su uređivani još za vrijeme Jugoslavije. Za takve stanove u koje nije investirano godinama sve je manje zainteresiranih.

autocesta SIGURNOST I ISPRAVNOST Sezona puni autoceste, policija moli vozače da se pridržavaju ovih savjeta

Uz to navodi da su preskupi parking i ležaljke na plažama samo dio onoga što turisti zamjeraju Hrvatskoj. Lošoj slici pridonose i slučajevi u kojima iznajmljivači prijete gostima koji se žale i ostavljaju negativne ocjene o smještaju na internetu.

Na ruku turizmu ne ide ni problem ugostitelja koji su suočeni s masovnim odlaskom radne snage pa sezonske radnike sad moraju plaćati više, ali po njih ići i izvan Hrvatske. Njihove vapaje čula je Vlada koja je najavila smanjenje PDV-a ugostiteljima s 25 na 13 posto, piše Roser.

Turistički ''boom'' hrvatskoj je donio i više napada i nereda, navodi. Izvještaji o ubodima i nasilničkim neredima u turističkim središtima svjedoče o tome da nema dovoljno policijskih službenika koji bi se borili s rastućim kriminalom.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Jugovina:

  Njemci pogodili u srž.Devastirana obala divljom izgradnjom, bahatost, zgrtanje love kroz noć i pohlepa.

 • Avatar Zzzz
  Zzzz:

  Nijemci prenose ono što naši mediji pišu cijelo ljeto, nažalost među nama živi velik broj onih koji nikad nisu prestali ratovati protiv Hrvatske, oni ratuju tako što svakodnevno pljuju po turizmu, lažu o krasnom životu u Njemačkoj i Irskoj te ... prikaži još! nagovaraju ljude na iseljavanje, starlete i prostitutke prikazuju kao nešto pozitivno, lažu u korist migranata i pljuju po policiji, izjednačuju agresora i žrtvu, itd.

 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  Svaka dobronamjerna kritika je dobrodošla ali ovaj članak je daleko od toga. Prije svega što se tiče sigurnosti, Njemačka je naspram Hrvatske sigurna koliko i Somalski Mogadišu naspram Zuericha. Smiješno. Ovi uobraženi Nijemci solili bi pamet čitavom svijetu, a sami ... prikaži još! propadaju i odumiru. Mediji su im potpuno cenzurirani. Na forumima ako to vladajućoj agendi nešto ne odgovara, ne možeš izraziti svoje mišljenje o nečemu, a da odmah ne budeš obrisan ili za nešto zakonski optužen. Idioterija na visokom nivou.