Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren 6. Bečki ekonomski forum

Busek: Hrvatska plaća cijenu ratova na Balkanu

busek
Arhivska fotografija
09.11.2009.
u 16:53

„To što Hrvatska još uvijek nije punopravna članica Europske unije, posljedica je rata“, rekao je za Večernji list na marginama 6. Bečkoga ekonomskog foruma „Regionalna suradnja – izazovi i šanse 20 godina nakon pada željezne zavjese“ njegov predsjednik Erhard Busek.

To što Hrvatska još uvijek nije punopravna članica Europske unije, posljedica je rata - rekao je za Večernji list na marginama 6. Bečkoga ekonomskog foruma „Regionalna suradnja – izazovi i šanse 20 godina nakon pada željezne zavjese“ njegov predsjednik Erhard Busek.

Dodao je kako „Hrvati plaćaju cijenu četiri rata vođena na tlu bivše Jugoslavije". Ocijenio je da je Hrvatska u trenutku ulaska Rumunjske i Bugarske u EU bila „najmanje isto toliko zrela za ulazak u Uniju kao i te dvije zemlje koje su već njezine članice istaknuvši kako je europska perspektiva snaga vodilja za politički i ekonomski razvoj JI Europe.

Sudionicima skupa predsjednik austrijske Udruge industrijalaca Veit Sorger rekao je da je potrebno ubrzati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kao i ostalih zemalja iz regije.

Glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević istaknuo je kako „posao započet u Berlinu treba završiti na Balkanu u ime cijelog projekta ujedinjene Europe“. Dodao je da je krajnji trenutak da se u europskoj povijesti jednom zauvijek zatvori „ "knjiga Balkana“ i omogući zemljama regije da postanu sastavni dio euroatlantskih integracija.

Na dvodnevnom skupu koji se ove godine održava u znaku obilježavanja 20. obljetnice pada Berlinskog zida okupilo se oko 400 sudionika, posebice ulagača iz 30 zemalja, među kojima i iz Hrvatske.

"Šesti Bečki ekonomski forum" otvorio je austrijski savezni kancelar Werner Faymann. Uvodna izlaganja održali su, između ostalih, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schüssel, predsjednik uprave austrijske banke Raiffeisen International Herbert Stepić i bugarska veleposlanica u Austriji Elena Kirtscheva.

Ključne riječi

Komentara 98

OB
-obrisani-
19:41 09.11.2009.

neka neka

OB
-obrisani-
20:37 09.11.2009.

kamocemo dal sad barem kuzis ti pojam mog nicka

SM
simune mali
19:09 09.11.2009.

Bando lopovska iz EU, ostavite Hrvatsku na miru!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije