Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bez posla 200.000 Hrvata, 
a nudi se plaća od 9000 kn

Potražnja za radnom snagom skočila je u četiri mjeseca 30 posto u odnosu na 2016., ali sve je manje oglasa za srednju stručnu spremu
24. svibnja 2017. u 10:30 3 komentara 6494 prikaza
zavod za zapošljavanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Mjesečni indeks online oglasa slobodnih zanimanja razvijen u Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom Moj posao pokazuje da je u prva četiri mjeseca 2017. potražnja za radnom snagu narasla 30 posto u odnosu na prošlu godinu, međutim, analizom oglasa utvrđena je velika polarizacija tržišta rada – traže se ili visoka stručna sprema s visokim kvalifikacijama ili niskokvalificirani radnici. Potražnje za radnicima sa srednjom stručnom spremom gotovo da i nema. Najtraženija zanimanja su trgovac, kuhar, konobar, programer i vozač.

konobar NAJTRAŽENIJA ZVANJA S ovim ćete zanimanjima najlakše naći posao u Hrvatskoj

Da se Hrvatska pretvara u zemlju kuhara i konobara, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić nije želio priznati, ali je istaknuo da je logičan rast potražnje u tim zanimanjima s obzirom na to da turizam u hrvatskom gospodarstvu zauzima 18 posto BDP-a.

Poslodavci i dalje traže fleksibilnije uvjete zapošljavanja i otkazivanja radnicima kao i uvoz radne snage za pojedine projekte. Argument protiv dozvola za rad strancima uvijek je visok broj nezaposlenih, ali Gordana Deranja je kao predsjednica HUP-a istaknula da se u njezinoj tvrtki Tehnomont ne može dobiti potrebna radna snaga unatoč činjenici da je neto plaća za zavarivača 9000 kuna, a za iskusne majstore i nekoliko tisuća kuna više.


– Treba proučiti strukturu nezaposlenih, koliko njih radi u sivoj zoni, koliko su ih nesposobni za rad te saznati kojih su struka i zašto ne rade – apelirala je G. Deranja ističući da u njezinu tvrtku, unatoč nizu poziva, HZZ nikada nije poslao radnike. Isto tako nema interesa ni za doškolovanje za određene izvrsno plaćene struke unatoč činjenici da postoji i škola u sklopu brodogradilišta. Puno prigovora poslodavaca išlo je i na račun sustava obrazovanja koji ne priprema mlade ljude za realni sektor.

Znanstvenica Iva Tomić zapitala se stoga je li novac uložen u plaćanje osnovne i srednje škole i fakulteta bačen uzalud ako nije osigurao radnika koji zna raditi svoj posao.

zavarivač muke poslodavaca Za ovaj posao plaća je i do 10.000 kuna, a nema tko raditi Radnik u Njemačkoj Povijesni rekord Njemačka traži radnike: Ovo su najtraženija zanimanja porezna uprava PORAZNA BROJKA Objavljen popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • goga12:

  Koje gluposti pisete, najprije , da nema potražnje za zanimanja sa srednjom školom, a onda već u sljedećoj rečenici, najtraženija zanimanja, i sva su sa završenom srednjom skolom.

 • Avatar davcro
  davcro:

  ja čekam da mi ponude mjesto direktora

 • Avatar DŠ.....
  DŠ.....:

  Zavarivač u inozemstvu dobiva dva-tri puta više. Nije lud da ovdje gubi zdravlje za siću.