Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka traži radnike: Ovo su najtraženija zanimanja

Za čak 64 posto poslova traži se završena zanatska škola, za 13 posto treba imati završen fakultet, dok za 20 posto nije potrebna škola.
12. svibnja 2017. u 08:32 66 komentara 113168 prikaza
Radnik u Njemačkoj

Čak milijun i šezdeset i četiri tisuće slobodnih radnih mjesta nudi se ovog trenutka na njemačkom tržištu rada.

Prema podacima tamošnjeg Instituta za istraživanje tržišta rada, ovo je povijesni rekord, Njemačka nikada nije imala toliku potrebu za novim radnicima.

Bregana: Gužve na graničnom prijelazu Bregana za ulazak u Sloveniju OPORAVAK EK: Hrvatska snažno raste, ali rizik su Agrokor i kolone na granicama

Najviše se traže obrtnici

Njemački mediji navode kako su objavljeni podaci zapravo vjetar u leđa za one koji su novi život odlučili potražiti baš u Njemačkoj, a među njima je i nemali broj Hrvata. Objavljena brojka, među ostalim, otkriva i drugu stranu “politike otvorenih vrata” koju je Angela Merkel provodila prema migrantima s Bliskog istoka i sjeverne Afrike, koji su također popunili pojedina radna mjesta. U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine, na njemačkom tržištu rada je oko 4000 radnih mjesta više.

Od kandidata za posao očekuju se različite vještine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i njegovatelji. Zanimljivo je kako se za 64 posto poslova traži završena zanatska škola, dok je za 13 posto oglašenih poslova potrebno imati visoku stručnu spremu, odnosno završen fakultet. Za 20 posto poslova nije potrebna nikakva edukacija.

Razlika između istoka i zapada

Istraživanje Instituta pokazuje i kako je veći dio radnih mjesta, čak 77 posto ili 824 tisuća, u zapadnoj Njemačkoj, dok bivša istočna, komunistička Njemačka bilježi pad populacije i manji rast gospodarstva, pa time i otvorenih radnih mjesta, kojih je prema najnovijim podacima 240 tisuća.

Foto istraživanje Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj

Alexander Kubis, iz Instituta za istraživanje tržišta rada, kazao je kako je najveća potražnja u malim i srednjim poduzećima koja traže educirane, specijalizirane i sposobne radnike. Ovaj radnički bum u Njemačkoj predviđa kako će država krajem 2017. godine imati otprilike 45 milijuna zaposlenih, što je 670.000 više nego lani. U svemu tome, pokazuje statistika, udio je imao i imigrantski val, kao i činjenica da se sve više žena i starijih osoba uspješno zapošljava.

Bum i u proračunu

Ovakav trend zapošljavanja odrazit će se i na punjenje njemačkog proračuna, pa će tako samo u ovoj godini biti 7,9 milijardi eura više nego što je planirano, a do 2021. taj će se višak popeti do 54,1 milijarde eura, objavio je jučer njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.  

   Posao Razmislite dobro 7 znakova da ne biste trebali prihvatiti taj posao Tržište rada PROCVAT TRŽIŠTA U Njemačkoj nikad više posla, više od milijun otvorenih radnih mjesta euri Nije im lako Njemačke slatke brige: kako potrošiti 54,1 milijarde više poreza

Najtraženijih zanimanja

- informatičari
- matematičari
- elektrotehničari
- zavarivači
- metalci
- električari
- ortopedi
- njegovatelji

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Ja sam čuo da im fali puno novinara.

 • Starotopoljanin:

  El indio,ti si u pravu ja kao stari gast arbeitr sam imao 35maraka satnicu,normalno u akordu a danas imaju .8do9 e. Po satu pa ti reci sto je merkelica,stan je bio cetrstopedeset maraka 90 kvadrata,a danas je 1100 e." Pa t reci sada.

 • četvrti:

  Ovaj promotivni članak kao da je pisao referent u njemačkom birou za zapošljavanje. Od VL bi bilo ok da je u nadnaslovu stavio odrednicu "promotivni članak". Ovak to shvaćamo kao izravnu potporu iseljavanju građana Hrvatske.