Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Objavljen popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Ažurirani su podaci Porezne uprave
23. svibnja 2017. u 09:06 16 komentara 10298 prikaza
porezna uprava
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 937 poslodavca koji zapošljavaju 3930 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do ožujka ove godine, a koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće.

školovanje STVARNI RAZLOZI Nezaposlenih nikad manje u zadnjih 27 godina, ali nitko ne otvara šampanjac

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 803 pravne osobe s 3617 zaposlenih te 134 fizičke osobe s 313 radnika. 

Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće, i to za obračunsko razdoblje od siječnja do ožujka ove godine (kriterij tri mjeseca uzastopno), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila na svojim mrežnim stranicama.

Pritom napominju kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno.

Također, na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini iskazanih na obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. i to zato što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće. Popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću. 

Porezna uprava ujedno poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji se poslodavac ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca.

Isto tako iz Porezne uprave pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom propisano da Porezna uprava, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, može na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, koji se objavljuju na njihovim internetskim stranicama, nisu usporedivi zato što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja 2014. godine i na njemu je tada bilo 7038 poslodavaca.

Tržište rada PROCVAT TRŽIŠTA U Njemačkoj nikad više posla, više od milijun otvorenih radnih mjesta BiH; 15.12.2016. Mostar;Kosaca,  Diploma Ekonomija Snimio:Stole Lasic Stručna sprema Fakultet donosi 28% veće plaće od više škole, srednja kaska za višom 35% PRVA 4 MJESECA Porezna uprava zabilježila veliki porast fiskaliziranih računa i prometa na 4 milijarde kuna

 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Milka Oreo 300g:

    dobivaju li saborski zastupnici i ostali političari uredno plaču? Dali ih je poslodavac zakinuooooo? Nije, oni su si sami odredili plaču i primaju je visoku bez obzira dali narod gladuje ili ne.

  • Hrabraja:

    Pa drzava kasni placanje i po 900 dana, pa kako da poduzetniki ili opg isplati plaće

  • dopizdilomi:

    Kada odbijete dvjesto tisuća koji su do danas otišli van, statistika je fantastična i obečavajuća, za toliko ima manje ljudi na burzi. Vjerodostojno.