Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

AZTN: Udio HT-a na nekim tržištima mogao bi prijeći 80 posto

Agencija je prijavu namjere koncentracije Hrvatskog telekoma i Optima telekoma zaprimila 28. lipnja ove godine, no smatraju kako je bilo dovoljno vremena da se namjeravana koncentrancija prijavi i znatno prije tog datuma
04. srpnja 2013. u 15:16 0 komentara 5 prikaza
zgrada hrvatskog telekoma,hrvatski telekom,savska
Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Iz Agencije za zaštitu tržinog natjecanja reagirali su na javno objavljenu informaciju kako je HT podnio prijavu namjere koncentracije te medijske interpretacije prema kojima Agencija svoju odluku u tom postupku treba donijeti u rokovima koje predviđa Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u konkretnom slučaju, sredinom kolovoza 2013.

\"Agencija naglašava kako Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nema prednost u primjeni u odnosu na Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja. Drugim riječima, postupak predstečajne nagodbe kako predviđa taj Zakon ne može mijenjati uvjete i rokove za postupanje pri ocjeni koncentracija poduzetnika na koje Agenciju obvezuje Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja. Ukoliko provedba postupka predstečajne nagodbe zahtijeva odobrenje ove Agencije jer se radi o preuzimanju kontrole odnosno koncentraciji tada bi, po mišljenju Agencije, to odobrenje trebalo pribaviti i prije sklapanja predstečajne nagodbe\", stoji u priopćenju AZTN-a.

Agencija je prijavu namjere koncentracije Hrvatskog telekoma i Optima telekoma zaprimila 28. lipnja ove godine, no smatraju kako je bilo dovoljno vremena da se namjeravana koncentrancija prijavi i znatno prije tog datuma.

\"Agencija, pak, na temelju podataka iz prijave i drugih saznanja kojima raspolaže, u ovom trenutku može zaključiti da ne postoje argumenti kojima se koncentracija u ovom obliku može ocijeniti dopuštenom. Naime, udio poduzetnika HT, koji već sada ima vladajući položaj na tržištima pružanja usluga u nepokretnoj mreži, provedbom ove koncentracije bi se povećao na, između 60 i 70 posto, a na pojedinim tržištima i iznad 80 posto\", stoji u priopćenju.

>> Optima telekom dužan milijardu kuna, 230.000 korisnika ide HT-u?

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.