Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koja vina piti za Uskrs

Šampion Uskrsnog ocjenjivanja u Balama je slovenska Fuga Mundi Miro Vino, slijede Pinot Grigio Vertiz i Cabernet Sauvignon Radoš

Julio Frangen
06.04.2025.
u 09:24

Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka, apsolutni šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 - Fuga Mundi, s 95 bodova

U srijedu, 2. travnja 2025., Vinske zvijezde održale su svoje tradicionalno uskrsno ocjenjivanje – ovaj se put ocjenjivanje održalo u Istri, u Balama, u prelijepo rustikalno uređenoj i nedavno otvorenoj Villi Porta no. Organizatori su za preporuku za uskrsni stol odabrali tri kategorije, bijela i crna vina lakšega tijela uz uskrsna predjela i jela, te vina s ostatkom šećera uz deserte. Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka, apsolutni šampion je slatki slovenski cuvée graševine, rajnskog rizlinga, šipona i bijelog pinota iz 2007 - Fuga Mundi, s 95 bodova. Slijede ga Pinot Grigio Vertiz 2022 i Cabernet Sauvignon Radoš 2022.

Foto: Julio Frangen

Najbolja vina po kategorijama su:


Kategorija - bijela vina (4 zvjezdice):

Pinot Grigio Vertiz, 2022 - 93

Sauvignon Cmrečnjak, 2024 - 91

Malvazija Vivoda 2024 - 90

Foto: Julio Frangen

 

Kategorija - crna vina (4 zvjezdice): :

Cabernet Sauvignon barrique Radoš, 2022 - 92

Merlot Sosich 2022 - 91

Cabernet Franc Cicconia Nigra Josić (nv) - 91

Foto: Julio Frangen

 

Kategorija - vina s ostatkom šećera, poluslatka i slatka:

Fuga Mundi, Miro Vino (95) - 5 zvjezdica

Vino prijateljstva-Muškat momjanski 2020, San Mauro – 92 – 4 zvjezdice

Pinot crni Duchette Bolfan 2024 – 90 – 4 zvjezdice

Foto: Julio Frangen

Ocjenjivanje Vinske zvijezde postoji od 2014.: vina naslijepo ocjenjuje stručna komisija enologa i sommeliera, te tako preporuča kupcima vina koja su objektivno zaslužila ocjene bez utjecaja etiketa i imena vina/vinara. U „uskrsnoj“ komisiji su bili Katarina Peršurić, enologinja i vinarka (HR), Karin Rupena Perdec. sommelierka (HR), Vanja Mramor, sommelierka (SLO) i Bruno Gaberšek, certificirani vinski degustator i ocjenjivač, vinski znalac i kolumnist časopisa Vinske zvijezde (SLO). Predsjednik komisije bio je dr.sc. Kristijan Damjanić, enolog i profesor vinarstva i vinogradarstva, u Poreču, Veleučilišta u Rijeci - VeleRI, a vina je posluživala domaćica, sommelierka i arhitektica dr. sc. Nina Levičnik.
Nakon ocjenjivanja, domaćini supružnici Nina Levičnik i Radovan Černelić pripremili su komisiji slasan i poseban ručak: za predjelo su posluženi domaći sirevi s marmeladom od jestivih ruža koje uzgaja Nina u Balama, slijedila je salata od graha, grejpa, karameliziranog luka i motra ukiseljenog u octu od ruža, a glavno jelo je bilo meso pečeno na žaru Ofyru uz krumpir aromatiziran ružmarinom. Za desert je poslužena torta tiramisu uz espresso iz cafetiere.

Foto: Julio Frangen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata