Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavio inspektorat

S polica se povlači čaj, provjerite jeste li ga kupili

Trgovina
Foto: Pixabay
30.11.2023.
u 14:48

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu rinfuznog čaja Menta list, 80g, LOT broja L 0647, datuma proizvodnje 23.10.2023., najbolje upotrijebiti do 31.10.2025., zbog povećane količine pirolizidinskih alkaloida.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane. 

 

Radi se o proizvodu hrvatskog proizvođača AGRISTAR d.o.o. sa sjedištem na adresi Bana Josipa Jelačića 158, 31220 Višnjevac

VIDEO Zagrebački startupovci i Večernji dijele zdrave užine

Ključne riječi

Komentara 1

MA
majeltomoguce
22:41 30.11.2023.

Pa to bi trebao biti znak da je sirovina iz eko uzgoja, jer PA obično dakle dolazi od korova! Evo baš čitam studiju Hrvatske agencije za hranu iz 2016. gdje se isto kod čaja od menta jednog proizvođaća našla velika količina PA. Citiram njihov komentar:" Pregledom literature napravljena je kratka procjena rizika za slučaj konzumacije čaja s ekstremno izmjerenim vrijednostima te je zaključeno da je mogućnost akutnog trovanja zanemariva. Temeljem procjene izloženosti, zaključeno je kako je kod prosječnih konzumenata čajeva u RH rizik od štetnog utjecaja na zdravlje također zanemariv, dok česti konzumenti mogu biti izloženi većem riziku od štetnih posljedica po zdravlje, pogotovo ako konzumiraju proizvode s visokim udjelom PAova tijekom dužeg vremenskog perioda."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije