Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vina Hilić u Zagrebu

Mala vinarija s Pelješca proizvodi trenutno neke od najboljih tamošnjih plavaca

Julio Frangen
16.12.2025.
u 14:05

Na Pelješcu je plavac kult, tako nije odveć lako maknuti se od tradicije, no Hilić se uspio pomaknuti nudeći mekša, zaokružena vina sjajnog balansa i izuzetne pitkosti

Doista jest postala pučka svečanost u Zagrebu kada pelješki vinar Alen Hilić dođe predstaviti svoja nova vina. Ovo je po treći puta da smo sudjelovali u kušanju novih njegovih berbi iz obiteljske vinarije koja je čak i manja od boutiqne jer doista godišnje iz nje izađe nekih 7-8.000 butelja. Alen Hilić, podsjetimo još jednom, kapetan je broda, i to baš LNG plovila što je nama posebno zanimljivo, radi za jednog velikog brodara, a otkrio nam je ove zimske zagrebačke večeri kako mu posao ne dopušta bilo kakvo uživanje alkohola, pa je bavljenje vinom kada dođe kući još i veće zadovoljstvo. Hilić je iz Kune Pelješke gdje je, poput mnogih drugih Pelješana, naslijedio manje obiteljske vinograde da bi onda neke vinograde i kupio pa se broj trsova s kojih pobire grožđe za svoja vina narastao na 9.000. Jedan je vinograd i na znamenitom položaju Dingač, lijevo od tunela kada se iz Potomja izađe na Dingač, tko je bio na Pelješcu, znat će. Još jedan vinograd Hilić ima i u Janjini. Isto tako, tko je to vidio, zna da je strojno branje, u posljednje vrijeme pomodno među domaćim vinarima, ovdje nemoguće.

Foto: Julio Frangen

Sve se bere ručno, gotovo u akrobatskim uvjetima, a klimatske promjene tekućih godina čine cijelu berbu još i težom. Rekli bismo da pravljenje vina od pelješkog plavca malog traži doista osobito umijeće, od uzgoja pa do podruma, i time nismo rekli ništa novo ili nepoznato. Tradicija u tome, dakako, ima veliku ulogu, kao što je godinama stečena jedna prepoznatljivost pa je prilično lako prepoznati da se radi o vinima upravo s ovog područja. Ali je isto tako potreban trud da se napravi odmak i stavi vlastiti pečat na vina od ovog grožđa. Kod Vina Hilić to uspijeva kao što smo vidjeli još jednom na predstavljanju četiri vina novih berbi, redom plavaca. Ako se zaputite prema Kuni Pelješkoj tada i bijela vina možete probati u kušaoni ili wine baru u Vignju, riječ je o rukatcu i pošipu. Dakle, Plavac mali Selection 2022. bilo je prvo vino koje smo probali te večeri u Trilogiji Fino&Vino. Kada u imenu vina stoji riječ Selection onda se radi o posebno odabranom grožđu, ovdje se radi o plodovima vinograda Krc u Janjini. Dio vina odležava u barrique bačvama od slavonskog hrasta a dio u 500-litarskim bačvama, i to je najmanje dvije godine. Već ovo prvo vino pokazalo je nastavak onoga na što smo navikli a to su doista lijepa, zaokružena vina od pelješkog plavca, puno mekša nego smo to inače navikli od takvih vina s ovog podneblja.

Foto: Julio Frangen

Kao svojeg favorita Hilić će isticati Zvir, vino također berbe 2022. ali do plavca pobranog iz vinograda u Kuni starog 35 godina. To vino probali smo prije tri godine, prije odležavanja, a sada je zaokruženo i ide na tržište. Zvir je moćno vino, i tehnički, višoh alkohola, no to se u njemu ne osjeća, što znači da je balans izuzetno dobar. Prevladavaju voćne arome, tamnog voća, naravno, kako bismo i očekivali, a za preporučiti je uz kakvo jelo izraženijih okusa, automatski se nameću pečenja ili čokoladne torte, ali ovdje smo ga probali uz zaista lijepo napravljenu tvrđe kuhanu tjesteninu s vrganjima i malo pršuta. I bilo je zaista izvrsno. Niti prethodna suha plata s uvodnim plavcem ovdje ne bi 'promašila', ionako je dobro poznato da pršut najbolje ide s crnim dalmatinskim vinima. Dva sljedeća vina su dva Dingača.

Foto: Julio Frangen

Prvo, berbe 2018. odležavano je jednim dijelom u velikim bačvama od 1000 litara a dio u barriqueima, na po dvije godine da bi ih se onda združilo u inoksu. Dobije se zaista lijepo, slojevito vino, s tamnim voćem, ali gdje se jasno izdvaja suha šljiva, borovica da bi onda krenule i arome čokolade i kave, s očekivanom notom vanilije. Nema boljeg dokaza našoj prethodnoj tvrdnji kako ova vina idu sjajno uz pečena mesa, ovdje je to bila nevjerojatna teletina koju je pripremio chef večeri Marin Galinac. Dingač Reserva 2020. daje i tercijarne note dobivene duljim odležavanjem, a one dolaze uz sve opisane kod prethodnog vina. Ponovo potvrda – s njime je poslužen čokoladni kolač. Što je zaista krajnje uočljivo jest koliko su ova vina pitka za svoju snagu i kompleksnost. Zanimljivost je bila Hilićeva najava na kraju. Spomenuli smo klimatske promjene, one su ovogodišnju berbu uvjetovale manjim prinosom ali zato višim šećerima pa ćemo tako za dvije godine probati i prvi njegov prošek.

Foto: Julio Frangen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata