Naslovnica Auti Automobili

Santa Fe dobio prvi senzor za otisak prsta u autoindustriji

Hyundai predstavlja pametnu tehnologiju koja omogućuje otključavanje i pokretanje vozila bez upotrebe ključa
07. ožujka 2019. u 12:20 1 komentara 288 prikaza
Hyundai Santa Fe
Foto: Hyundai

Hyundai je predstavio prvu tehnologiju senzora otiska prsta koja omogućuje otključavanje vratiju, ali i pokretanje automobila. Tehnologiju će prvo ugraditi u SUV model Santa Fe, a bit će ponuđena na određenim tržištima već u prvom kvartalu ove godine. Da bi otključao vozilo, vozač treba postaviti prst na senzor koji se nalazi na kvaki vrata.

Popravak razvaljenog BMW-a Što se skriva iza 'fasade' Nakon ovog videa dobro ćete razmisliti prije kupnje polovnjaka 'u sjajnom stanju'

Šifrirane informacije o otisku prsta identificirat će se i poslati sustavu nadzora otiska prsta koji se nalazi u vozilu. Vozač na isti način može pokrenuti motor automobila dodirujući gumb za paljenje automobila koji je također opremljen senzorom za skeniranje otiska prsta.

Tehnologija pruža i mogućnost prilagodbe vozačkog okruženja. Nakon što očita otisak prsta, vozilo prema vozaču automatski podešava poziciju sjedenja, značajke povezivosti i poziciju bočnih retrovizora. Hyundai se bavio i sigurnosnim pitanjima, pa sustav analizira razlike u razini elektriciteta u različitim dijelovima te tako učinkovito sprječava krivotvorenje i lažne otiske prstiju.

Mogućnost tehnologije da pogrešno prepozna otisak prsta druge osobe kao vozača je samo 1 naprema 50.000, što ga čini pet puta učinkovitijim od uobičajenih ključeva vozila, uključujući i pametne ključeve. Štoviše, u učenju prepoznavanja otisaka prstiju u realnom vremenu koje podržava sustav “dinamičnog ažuriranja”, sustav senzora otisaka prstiju može kontinuirano poboljšavati svoju uspješnost.

Pogledajte razgovor s Matom Rimcem u Ženevi:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Milka Oreo 300g:

    postavio bi pitanje - može li organizacija "pink panther" nekome odrezat prst sa ciljem da mu ukradu auto.