Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen na Korzu

Ovo je prvi električni auto proizveden u Rijeci

Na Korzu predstavljen prvi riječki električni automobil
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/8
09.05.2017.
u 17:57

Održavanje automobila je jednostavno, a za prototip je korišteno vozilo marke Škoda

Prvi električni automobil proizveden u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin, predstavljen je danas na riječkom Korzu.

Projekt elektroautomobila ostvarila je Riječka razvojna agencija Porin, čiji je osnivač Grad Rijeka, a riječ je o pretvorbi standardnog vozila u električno. Svi ugrađeni dijelovi osim elektromotora projektirani su i proizvedeni u proizvodnom inkubatoru Porina, a na projektu se radilo oko godinu dana.

Vozilo nakon punjenja može prijeći oko 100 kilometara i, kažu iz Porina,  pogodno je za gradsku vožnju. Održavanje automobila je jednostavno, a za prototip je korišteno vozilo marke Škoda. Preinaka je trajala oko mjesec dana uz troškove od oko 12.000 eura i isplaćuju se nakon 5 do 6 godina, dok bi kod serijske preinake cijena bila niža.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je opredjeljenje Porina koristiti nove tehnologije i poticati proizvodnju vozila koja koriste alternativne izvore energije.

Riječka komunalna poduzeća već koriste električna vozila i bicikle, u gradu je 10 punionica za električne automobile pa interes i potreba za električnim vozilima u svakom slučaju postoje, rekao je Obersnel.

Komentara 2

Avatar baracuda
baracuda
08:40 10.05.2017.

100 km? Pa onda za tih 12.000 eura kupi motocikl i imaš i auto i motocikl, a ne ga guraš po gradu.

GI
Gigimon
22:50 09.05.2017.

hm, totalno neisplativo. i 100 km

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije