Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radikalan potez

Francuska će do 2040. godine zabraniti sve dizelaše i benzince

Pariz
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
1/5
06.07.2017.
u 15:42

Macron želi Francusku do 2050. godine učiniti "ugljično neutralnom" zemljom

Francuska planira do 2040. godine zabraniti prodaju svih benzinskih i dizelskih vozila, rekao je ministar okoliša Nicolas Hulot. Francuska će također do iste godine zabraniti svaki novi projekt koji koristi benzin, plin ili ugljen, kao i naftu iz škriljevca.

Ove radikalne mjere otkrivene su jutros na konferenciji za medije, a dio su plana francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Francusku do 2050. godine učini "ugljično neutralnom" zemljom te da naš planet učini "ponovno velikim".

Francuzi će u međuvremenu dobivati poticaje da svoja konvencionalna vozila zamijene čišćim alternativama, rekao je Hulot, ekološki aktivist i bivša televizijska megahit-zvijezda.

- Vlada će svakom Francuzu ponuditi bonus za zamjenu dizelskog auta starijeg od 1997. godine ili benzinca starijeg od 2001. novim ili polovnim vozilom - rekao je Hulot.

Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL

Smatra da je cilj težak, ali da je francuska autoindustrija sposobna za ovu tranziciju. Europska agencija za okoliš (EEA) izvijestila je da su Peugeot, Citroën i Renault zauzeli prva tri mjesta na lanjskom popisu velikih proizvođača automobila s najmanjom emisijom ugljika.

Hulot je naveo primjer jednog europskog proizvođača koji se već odlučio na takav korak. Referirao se na Volvo, koji je jučer objavio da će nakon 2019. uvoditi samo električne ili hibridne aute.

Komentara 2

DR
Drks
22:25 06.07.2017.

Toooo Macaron...

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:17 06.07.2017.

moze... a sve dizelase saljite u hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije