Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabrost ili ludost

Macronova revolucija – prvo je udario na radnike

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
01.07.2017.
u 07:15

Trenutačni libling francuske i europske liberalne javnosti koristi trenutak i kreće u reformu tržišta rada kako bi uhvatio priključak s Njemačkom

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo je u svoj mandat rješavajući najkrupniji francuski problem, a to je po svim relevantnim ekonomskim analizama – tržište rada. Francuska u odnosu na svog prvog susjeda Njemačku ima više nego dvostruko više nezaposlenih – njemačka stopa nezaposlenosti je 5,6 posto, a francuska čak 12,5 posto. Iako Njemačka ima 15 milijuna više stanovnika od Francuske (82:67 milijuna), u Njemačkoj je nezaposleno 2,5, a u Francuskoj 3,5 milijuna ljudi.

Niže plaće i mirovine

Francuska produktivnost daleko je ispod njemačke, no što se tiče prosječne plaće radnika, Francuska i Njemačka izjednačene su (u obje države prosječan radnik zarađuje oko 2100 eura). Što se pak mirovina tiče, one su u Francuskoj veće nego u Njemačkoj – prosječna francuska mirovina je na 75 posto prosječne plaće, dok njemački umirovljenik u prosjeku prima 60 posto prosječne plaće. Još jedna usporedba – u Francuskoj je propisan 35-satni radni tjedan, dok je Nijemcima određeno da tjedno rade između 37,5 i 40 sati.

Iz ovih podataka razvidno je da francuska ekonomija dugoročno ne može izdržati ovu razinu socijalne države koja se zasniva na zaduživanju. Stoga je Macron, koristeći svoju trenutačnu popularnost, svojom prvom mjerom udario upravo na najveći izazov – reformu tržišta rada.

Naime, francuska vlada pokrenula je u srijedu osjetljivu reformu tržišta rada, što je jedno od ključnih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona čiji je glavni cilj veća fleksibilnost tvrtki i poticanje zapošljavanja. Da bi to uopće mogao postići, Macron se poslužio jednom neuobičajenom mjerom ili, bolje rečeno, trikom: njegov kabinet donio je prekjučer zakon koji parlamentu (pod Macronovom je apsolutnom kontrolom) omogućava potpunu nadležnost za reformu tržišta rada. Francuski predsjednik i njegova vlada mogu tako uredbom donijeti svaku reformu, a parlament se pita tek na kraju – zastupnici donose odluku “sve ili ništa” – naime ne glasaju o pojedinoj reformi, već o cijelom paketu. Macron im je ponudio opciju “uzmi ili ostavi”– usvojite sve reforme odjednom ili ih odbacite!

Pri tome Macron najviše nade polaže u brzinu – zna da nema previše vremena jer, što više bude otezao, to će više rasti otpor sindikata koji vjerojatno nigdje u Europi nisu toliko moćni kao u Francuskoj. Sindikati su već najavili da se reforma rada neće provesti bez velikih prosvjeda i štrajkova. Svim strukturnim reformama treba dosta vremena da daju rezultate pa se Macronu žuri i zato da se njezini rezultati pokažu prije kraja njegova petogodišnjeg mandata.

Raslojeno društvo

Što to Macron želi reformirati?

Francuska je danas dvoklasno društvo – onih koji rade i gotovo da i ne mogu dobiti otkaz i onih koji su izgubili nadu da će ga ikada i dobiti. A među zaposlenima također je veliko raslojavanje – podjela na stalno i zaposlene na određeno vrijeme. Devet od 10 novozaposlenih primljeno je na određeno vrijeme, a samo dvoje od njih dobije stalni posao nakon tri godine rada. Za socijalno osiguranje radnici izdvajaju 20 do 25 posto svog dohotka, a na to još 40 do 45 posto plaćaju poslodavci. Radni tjedan propisan je na 35 sati, a svi stalno zaposleni zaštićeni su kolektivnim ugovorom koji je gotovo jednak za sve sektore. Mirovine su u odnosu na druge države EU mnogo veće u odnosu na prosječnu plaću, a to ima svoju cijenu – francuski mirovinski fondovi duguju 160 milijardi eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavljuje da će francusko tržište rada reformirati tako da postanu konkurentni svom glavnom takmacu Njemačkoj. Stoga je u Njemačkoj i našao uzora za radnu reforme. Među tim mjerama izdvajaju se lakše davanje otkaza i ograničavanje otpremnina koje jamče kolektivni ugovori. Ova bi mjera, smatra Macron, trebala olakšati zapošljavanje, što se potvrdilo u njemačkom slučaju nakon Schröderovih reformi 2004. Druga mjera za zapošljavanje jest povećavanje socijalnih izdataka za zaposlene na određeno vrijeme kako bi se stimuliralo poslodavce da ljude primaju za stalno. Tako bi radnici na određeno u tri godine rada trebali dobiti premiju od 15.000 eura. Reforma planira i uskraćivanje novca za nezaposlene u trenutku kada se odbiju dva ponuđena posla iako su ona ispod razine stručne spreme onoga tko ih je odbio. Slijedi reforma strukovnog obrazovanja koje se potpuno mora prilagoditi potrebama poduzetnika. Za to je Macron u idućih pet godina pripremio 15 milijardi eura. Uvodi se i obvezno osiguranje za sve građane pa tako i one samozaposlene. Ukidaju se doprinosi za zdravstveno i osiguranje u slučaju nezaposlenosti i to će se potpuno financirati iz poreza. Bolno će biti i smanjenje mirovina – najavljeno je da bi one trebale biti na razini 63 posto prosječne plaće.

Komentara 10

VL
????
09:58 01.07.2017.

Hm, zanimljivo kako ste izbrisali objektivan komentar jednog forumaša o Macronu, u komentaru nije bilo niti jedne riječi uvrede, ali zato podosta kritike. Svaka čast na objektivnom moderiranju komentara u skladu s naslovom jednog hvalospjeva koji ste sami sebi napisali na ovim stranicama, kako ono ... "58 godina u službi svojih čitatelja, na strani istine i pravde". Vjerodostojno!

KR
krolo
11:58 01.07.2017.

Htjeli su Macrona , sada su ga i dobili. Ipak veliko zlo "Le Pen " nije pobjedila Sada će biti zanimljivo što će uraditi , ali iskreno vjerovatno bogate napraviti bogatijima, siromašne siromašnijima. Ipak je radio za Rothschilda koji toliko brine o siromašnima , da se trudi raditi ih još više.

ST
Startrack
15:00 01.07.2017.

Inace 2100 eura je smjesna placa za americke prilike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije