Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neosigurana i neregistrirana motorna vozila i danas ugrožavaju prometnu sigurnost

HUO
09.06.2021.
u 08:30

Edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA

Na Poljani pape Ivana Pavla II u Zadru 10. lipnja od 10 do 14 sati održat će se jednodnevna edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ravnateljstva policije. Građanima grada Zadra za vrijeme trajanja edukativno-informativne akcije dijelit će se leci i brošure te ostali promotivni materijali s ciljem podizanja svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila. Svi građani koji to budu željeli, detaljnije će se moći informirati na interaktivnom INFO pultu. Kako bi se broj neosiguranih i neregistriranih vozila smanjio na razini cijele Hrvatske, kampanja STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA kontinuirano se provodi od rujna 2009., a posljednjih godina i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Akcija je značajno pridonijela podizanju svijesti građana o važnosti obveze registriranja i osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti.

Prema Zakona o obveznim osiguranjima u prometu svaki vlasnik vozila dužan je prije uporabe vozila sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati dok je prijevozno sredstvo u prometu. Međutim, i danas se na hrvatskim prometnicama mogu pronaći motorna vozila koja nisu osigurana što ugrožava prometnu sigurnost ali i uzrokuje velike materijalne gubitke. Već 2009. godine, u prvoj godini provedbe kampanje, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Upravo zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća.

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju STOP NEOSIGURANIM VOZILIMA, nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne ali i kako bi se odgovornije ponašali u prometu. Kroz navedenu kampanju nastoji se raznim informativnim i edukativnim sadržajima posredstvom različitih komunikacijskih kanala, organiziranjem edukativnih radionica, radijskim i televizijskim reklamama kao i brojnim drugim promotivnim aktivnostima apelirati na sve sudionike u prometu na pravovremeno sklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Valja istaknuti i kako hrvatska policija provodi nadzor nad kretanjem neosiguranih i neregistriranih vozila kojih, prema procjenama Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), na hrvatskim cestama trenutno prometuje tridesetak tisuća te predstavljaju značajan problem za sigurno odvijanje prometa.

Više informacija potražite OVDJE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije