Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugasili svjetla

Gradovi utonuli u mrak na jedan sat za planet Zemlju

gasili svjetla (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
31.03.2012.
u 18:33

Sudjelovale su brojne zemlje. U Hrvatskoj je u mraku na sat vremena bilo više od 30 gradova

Kuala Lumpur, Sidney, Seul, Šangaj, Hong Kong prvi su gradovi koji su ugasili svjetla u globalnoj akciji "Earth hour", odnosno "Sat za planet Zemlju" u kojoj su sudjelovali i brojni hrvatski gradovi.

U 20.30 sati po lokalnim vremenima svjetla su bila ugašena u stotinama gradova diljem svijeta, točnije u 135 zemalja na svih sedam kontinenata.

Akcija je pokrenuta 2007. godine i prvi je "zamračio" upravo Sidney, a to je najveća svjetska ekološka akcija.

U Hrvatskoj je u mraku na sat vremena bilo više od 30 gradova. Dubrovnik je gasio Zidine i Stradun, u Splitu je u mrak utonuo zvonik Sv. Duje, te riva i pročelje Dioklecijanove palače, u Puli se zamračila Arena, u Zadru lučica Foša, u Rijeci Trsatska gradina, u Osijeku Tvrđa, u Zagrebu Zrinjevac... Tu su još Opatija, Šibenik, Rab, Koprivnica, Varaždin, Ogulin, Vukovar i cijela Makarska rivijera! Stanovnici svijeta gase svjetla na sat vremena kako bi upozorili na štetnost klimatskih promjena.

Komentara 18

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
19:25 31.03.2012.

Premalo i prekasno. Umjesto da se civilizacija ili ono sto je od nje ostalo odupre masovnom konzumerizmu i nezaustavljivoj zelji za globalnim ekonomskim rastom (veci rast definitivno znaci vecu potrosnju ogranicenih resursa), ona se bavi ovakvim p.a, Da to rade svaki dan imalo bi malo vise smisla, ovako nije vrijedno spomena.

IP
info_punkt
19:42 31.03.2012.

s druge strane to će izazvati velike migracije provalnika i drugih kriminalaca, koji će ići za \"sezonskim poslom\"...

SA
sandrina
18:58 31.03.2012.

Za svaku su pohvalu ovakve rijetke akcije u moru besmisla, idiotizama, uništavanja i namjerne opstrukcije čovječanstva i planeta!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije