Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zelena akcija i Pravo na grad: Zagrebom vlada esdepeovsko-hadezeovska građevinska klijentela

07.11.2008.
u 13:59

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja mjesto je zločina, tvrde Zelena akcija i Pravo na grad. Baš to pisalo je na 200 metara dugoj vrpci kojom su opasali zgradu ministarstva u Ulici Republike Austrije.

Prosvjednici tvrde da Zagrebom vlada esdepeovsko-hadezeovska građevinska klijentela, a da institucije sustava služe tek kriminalnoj devastaciji i otimačini prostora.

Pravo na grad optužilo je resornu ministricu Marinu Matulović Dropulić i njezine službe da nisu izvršili ni kontrolu niti nadzor zakonitosti, nego sudjeluju u organiziranoj otimačini javnog prostora na Cvjetnom trgu.

Ministarstvo zaštite okoliša sudjeluje u otimačni javnog prostora
To su i oprimjerili navođenjem da je izmjenjujući GUP u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti sa 3,0 na 4,5 za Hoto projekt i još 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skupštine.

Izneseno je i da su, nakon što je krajem siječnja 2008. političkom korupcijom u kojoj su sudjelovali HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini izglasan Detaljni plan uređenja (DPU) bloka uz Cvjetni trg, Zelena akcija i Pravo na grad u veljači 2008. poslali prijavu Urbanističkoj inspekciji MZOPUG-a. U prijavi je istaknuto šest razloga zbog kojih treba poništiti DPU jer je protivan GUP-u i zakonima. Iako je za medije sredinom ožujka Ministarstvo izjavilo da će inspekcijski nadzor biti gotov za 7 dana, od tada je prošlo više od 7 mjeseci.

Okupljeni su podsjetili i kako je početkom studenog 2008. Hoto grupa protuzakonito uklonila dio bivše zgrade Kina Zagreb, a da Građevinska inspekcija MZOPUG-a nije reagirala na prijave Prava na grad i Zelene akcije.

Naveli su i da je Grad Zagreb samo jedan dan nakon zahtjeva Hoto grupe izmijenio staru dozvolu iz 2003. godine za uklanjanje Kina Zagreb koja je glasila na Kinematografe za drugi projekt. Time je Grad Zagreb postupio protivno članku 275. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer je onemogućio očitovanje susjednih vlasnika nekretnina. Na kraju su ocijenili da su "Cvjetni prolaz" Hoto grupe i "Ban centar" IGH interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG-a (koji potvrđuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju.

Zasad nitko iz ministarstva nije želio komentirati ove optužbe.

(M. Špoljar, S. Majdandžić)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije