Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački kružni tok grade Albanci, Ukrajinci, pa i Indijci

Trenutačno na realizaciji projekta rekonstrukcije sudjeluje tristotinjak ljudi, a u sljedećoj će ih fazi biti između 380 i 400
13. svibnja 2019. u 19:02 43 komentara 8841 prikaza
Remetinečki rotor
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Sve zasad ide baš kako su i planirali, a budu li jesen i zima išli “na ruku” radnicima, prva bi vozila novim remetinečkim rotorom mogla proći u veljači sljedeće godine. Govori nam tako voditelj projekta rekonstrukcije najvećeg zagrebačkog kružnog toka Goran Radić te odmah otkriva kako upravo započinje nova velika faza radova, gradnja podvožnjaka, koji će s rotora spustiti automobile koji se kreću od Avenije Dubrovnik prema Jadranskoj aveniji i obrnuto.

kune DZS: Više od 62 posto zaposlenih s plaćama manjim od prosjeka

Na sve četiri strane

Planiran je u smjeru istok – zapad u dužini od 280 metara, a imat će dvije tunelske cijevi, koje će služiti za denivelaciju prometa. On je ujedno i ključan dio rekonstrukcije jer tek nakon što podvožnjak bude gotov, ići će se s gradnjom samog novog kružnog toka čija se geometrija ne bi posebno trebala mijenjati u odnosu na stari rotor. Podsjetimo, posve novo, što se regulacije prometa tiče, bit će činjenica da će kružni tok biti semaforiziran. Do te faze, međutim, tek se treba doći, a kako kaže voditelj projekta, na tome trenutačno radi tristotinjak osoba.

– Trenutačno je na radovima toliko ljudi, a kad krenemo intenzivnije s podvožnjakom, bit će ih sigurno 380-400. Radit ćemo tad sa sve četiri strane kružnog toka i trebat će nam još ruku – govori Goran Radić, koji priznaje da do radnika nije najjednostavnije doći. Tako ih sad minimalno 20 posto dolazi iz stranih zemalja.

Remetinečki rotor | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

– Odasvud su, zapravo. Ima Ukrajinaca, Makedonaca, Albanaca, čak i desetak Indijaca – kaže voditelj projekta rekonstrukcije rotora, pa ističe kako su aktivnosti na rotoru dosta zahtjevne, ali ljudi koji na njemu rade odlični. Zato, ističe, otkako su radovi sredinom srpnja lani počeli, otprilike sve ide po planu. “Otprilike” zato što se mjesec dana kasnilo sa samim zatvaranjem starog kružnog toka, i to zato što su radnici komunalne instalacije našli nešto drukčijima nego su bile upisane.

Spremni na sve

“Timeline”, govori Radić, više se ne bi trebao mijenjati, a malo bi se poremetiti mogao eventualno krajem godine, kad će početi i završni radovi na remetinečkom kružnom toku.

Prelog: Vadym, Yulija i Nazarii iz Ukrajine došli su raditi u Hrvatsku RADNA SNAGA Ukrajinski radnici brzo su se snašli u Hrvatskoj: Prvo smo naučili kako se radi gemišt

– Računamo na to jer ne znamo kakvo će biti vrijeme ove zime. Ali spremni smo na sve jer nismo ušli u projekt samo tako. Pripremali smo sve pune dvije godine i to mora biti to – ističe Goran Radić, kojeg upravo iz tog razloga nije iznenadila ni činjenica da promet pristupnim cestama oko radova od potpuna zatvaranja rotora u prosincu teče bez ikakvih većih zastoja i problema. Kako govori voditelj projekta, baš je to ono što je i očekivano.

– Ne znam zašto su se svi iznenadili. Od početka je planirano da 70 tisuća vozila dnevno bez problema može proći oko rotora u vrijeme kad je on zatvoren – kaže Goran Radić. Remetinečkim rotorom, podsjetimo, prije njegova zatvaranja, dnevno je prolazilo sto tisuća vozila, a okarakteriziran je i kao najcrnja prometna točka u gradu. Od 2007. do 2017. na njemu su se dogodile čak 1004 prometne nesreće.

Video: Novi Rotor u Zagrebu

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Super, a prihvača li netko okladu - Kinezi budeju prej dovršili most neg ovo križni tok !!!

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Stranci rade poslove koje Hrvati nece, Hrvati rade te iste poslove jer ih Njemci nece raditi. Kvaka 22?

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  tko gradi rotor bandićevi rođe kumovi ?