Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO SVEUČILIŠNO PRVENSTVO

Za debatu se pripremaju uz The Economist, a temu saznaju 15 minuta ranije

debata
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
19.08.2014.
u 13:00

Debate će se održavati na Filozofskom, četvrtfinale je na Pravnom fakultetu, polufinale u Skupštini, a finale u HNK

Hodnicima Filozofskog fakulteta, unatoč tome što u njemu boravi 660 studenata, vladala je tišina. Posljednje pripreme jučer poslijepodne bile su u tijeku kako bi se održalo Europsko sveučilišno prvenstvo u debati na koje je pristiglo 220 timova iz 187 europskih sveučilišta. Boje Hrvatske sljedećih šest dana, koliko će trajati prvenstvo, branit će riječki studenti, budući da Zagreb, kao domaćin, ne može sudjelovati na prvenstvu.

- Takva su pravila. Nije nam žao, imamo posla preko glave s organizacijom prvenstva i nadamo se da će sve proći dobro, budući da je Zagreb posljednji put debatante ugostio prije 11 godina - rekla je Nika Jelaska iz Zagrebačke debatne unije, studentica psihologije i polovica debatnog tima Jelaska-Gorupić. Studentica prava, Maja Gorupić, inače se s Jelaskom natječe u debati, a upravo s njenog fakulteta dolazi najveći broj studenata koji se i bave raspravom.

- Neka od debatnih društava, čiji će predstavnici biti na ovom prvenstvu, broje i po tristo članova, dok naša Zagrebačka debatna unija ima njih 44, a trajno ih je aktivno 15 - objasnile su kolegice Jelaska i Gorupić te dodale kako za debatu prava priprema ne postoji. Kako kažu djevojke, najbolje je čitati novine, i to analitičke članke, primjerice, The Economist. Teme koje timovi moraju braniti obično dolaze, govori Nika Jelaska, iz općeg područja poput onih o rješavanju problema siromašnih ili su to moralno upitna pitanja, poput, primjerice, eutanazije. Međutim, temu koju će morati braniti ili negirati, debatni timovi dobiju svega 15 minuta prije samog početka debate.

- Kad počne debata, dva tima su afirmacijska, a dva negacijska. Tako da se, zapravo, borite protiv svih. Najbolji dobiju tri boda, drugi dva, treći jedan, a četvrti ništa. Temeljem zbroja bodova plasirate se u daljnji krug natjecanja - objasnila je Nika Jelaska te dodala kako se, osim najboljeg tima, odabire i najbolji pojedinačni govornik. A tko bi mogao biti najbolji na ovom Europskom sveučilišnom prvenstvu, koje traje do nedjelje, ne zna se još sigurno, iako favoriti dolaze iz Engleske te Srbije.

>>Debatno natjecanje za više od 600 studenata

Komentara 1

2X
2Xgeneral
16:03 19.08.2014.

mateja ako želiš biti vjerodostojna i kao ( poznaješ materiju ) malo se vrati desetak godina unazad pa piši o našim dečkima koji su bili svjetski prvaci u debatama!!!! ovako ispada laprdanje iako svaka čast curama!! vrhunski rezultati naših studenata nažalost ostaju u svijetu i naši luzeri ne vole pisati o njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije