Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački Manhattan

Za 22 stranice sporazuma imali 15 minuta

Petlja
Foto: arhiva
1/3
31.08.2019.
u 18:00

Milijun kvadrata površina je zemljišta o kojem su Grad i Eagle Hills potpisali sporazum i držali ga tajnom

Pita li se gradske zastupnike, gradonačelnik Milan Bandić u Dubaiju se obvezao na mnogo više nešto što javnosti želi priznati. Memorandum o razumijevanju, kako se zove sporazum o gradnji “zagrebačkog Manhattana” koji su u ožujku potpisali Grad Zagreb i emiratski Eagle Hills, svih je ovih mjeseci bio strogo čuvana tajna, no od jučer se ipak u njega moglo zaviriti, ali u strogo kontroliranim uvjetima.

Postaju većinski vlasnici

Nakon što se u javnosti digla bura i nakon što su gradski zastupnici to zatražili, jučer su sporni memorandum mogli i vidjeti. Poziv od Grada Zagreba dobili su dan ranije, no na raspolaganju su imali točno 15 minuta. Svako fotografiranje, snimanje ili prepisivanje bilo je strogo zabranjeno.

I dok su neki, poput Kluba zastupnika Lijevog bloka i nezavisnog zastupnika Tihomira Milovca odlučili bojkotirati ovo, kako kažu, “ponižavajuće” ponašanje prema njima, njihovi kolege Renato Petek, Tomislav Stojak te vijećnica Mjesnog odbora Siget Gordana Pasanec u tih su četvrt sata iz memoranduma uspjeli uhvatiti ponešto od onog što se skrivalo u “gradskom sefu”, poput stavke da će Grad i Eagle Hills osnovati partnerstvo pod imenom Ciljano društvo u kojem će Eagle Hills imati većinski udio, a udio Grada ovisit će o vrijednosti imovine koju će uložiti, odnosno zemljišta.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Isto tako piše da će vještaci Eagle Hillsa obaviti procjenu vrijednosti zemljišta i zatim od Grada otkupiti svoj udio. Praktički postaju vlasnici zemljišta – prisjeća se Pasanec onog što je uspjela “uhvatiti” prilikom pregleda dokumenta. Petek je na to nadodao da Grad za taj prostor od 1,1 milijuna kvadrata treba pripremiti prostornoplansku dokumentaciju, što je razlog, kaže, zašto se toliko žuri s izmjenama i dopunama GUP-a. Rok je, već je poznato, osam mjeseci plus još šest eventualnog produljenja.

Grad se također, kaže, obvezao za izgradnju “Manhattana” osigurati – i to o svom trošku – potpuno prazno zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom.

– To znači da Grad mora porušiti sve objekte na Velesajmu, stadion NK Lokomotive i Hipodrom koji nisu zaštićeni kao pojedini paviljoni na Velesajmu – dao je svoj komentar Petek i dodao da u Memorandumu također piše da Grad mora osigurati sve potrebne priključke poput vode, struje, telefona i plina. Sve ove stavke, složili su se zastupnici, neobvezujuće su prema odredbama dokumenta premda je, kaže Pasanec, zanimljivo što potpis na dokumentu nije onaj prvog čovjeka Zagreba, već pročelnice njegove stručne službe Andree Šulentić.

Posebno su zabrinjavajući, kažu Pasanec i Stojak, oni dijelovi dokumenta koji se tiču odredbe o povjerljivosti gdje je jako precizno razrađeno što se ne smije iznijeti trećim stranama. Strogo tajni trebali bi biti i svi budući dokumenti koje Ciljano društvo potpiše s investitorima.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zastupnici šokirani

– Piše da su dokumenti tajni svima osim odvjetnicima i računovodstvenim tvrtkama, što je šokantno – kaže Pasanec. Kako kaže Petek, dokument je trebao biti tajan čak i za Gradsku skupštinu, što je, kaže, nevjerojatno s obzirom na to da u Memorandumu također piše da ga oni moraju potvrditi.

Da sadržaj Memoranduma ne smije biti skriven od očiju javnosti jer se ipak radi o dokumentu koji detaljizira kako će u budućnost izgledati 1,1 milijun kvadrata grada, slažu se svi s kojima smo razgovarali.

– Ovo je farsa i kozmetika, zašto onda dokument nije potpuno javan na stranicama Grada – upitala je vijećnica Gordana Pasanec. 

Komentara 8

IG
Igi125
19:52 31.08.2019.

Ovakvo ponasanje gradskih vlasti samo govori da je ono sto se u dokumentima nalazi stetno za sam grad i njegove gradane. Ovo skrivanje bi mogao takoder biti jos jedan dokaz da projekta nema i da ce se nesto poceti planirati tek kad grad prema investitoru izvrsi obaveze koje se skrivaju u ovim ugovorima.

HE
herojulice
18:38 31.08.2019.

I još nije u zatvoru!

Avatar Forest Trump
Forest Trump
22:20 31.08.2019.

Sve će to miki "potaracati" samo da dobije dozvolu za kranistu !!! Okači o kran kuglu od 5 tona i udri do temelja a ako zakači koji zaštičeni objekat ...a bože moj , omaklo se !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije