Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Vrbani III

Vještak: Treba zamijeniti sve cijevi u stanovima u Vrbanima III

viliem thur vrbani III
VL
20.05.2010.
u 09:04

Cijevi koje su bile u kontaktu s neosušenim bitumenom, u dodiru s vodom otpuštaju znatnu količinu aromatskih spojeva koji se ne mogu isprati.

U Palači pravde, u parnici kojom 73 stanara Palinovečke u Vrbanima III. zbog zagađene vode traže odštetu oko 41 milijun kuna od Geoprojekta, Zagrebgradnje i nadzornika radova Capital-inga, svjedočio je vještak Marijan Ahel uime Instituta Ruđer Bošković. Sutkinji Davorki Ćurko Nasić kazao je da je znatno povišena koncentracija aromatskih ugljikovodika (BTEX spojevi) očit izvor zagađenja vode u Vrbanima III. te da se problem može riješiti samo ako se zamijene sve cijevi u podu i u zidu koje su bile u kontaktu s hidroizolacijskom smjesom (bitumenom) koju također treba zamijeniti. Objasnio je da se aromatski spojevi rabe kao razrjeđivači za priređivanje bitumena.

– Analiza je pokazala da cijevi koje su bile u kontaktu s neosušenom hidroizolacijskom smjesom u dodiru s čistom vodom otpuštaju znatnu količinu aromatskih spojeva. Aromatski spojevi ne mogu se isprati iz cijevi ni vodom ni bilo kojim drugim sredstvima, a njihova koncentracija od miligrama po litri vode u stanu iz kojega su uzeti uzorci za vještačenje pokazuje izvanrednu situaciju. Koncentracija aromatskih spojeva od 10 do 20 mikrograma po litri vode može se dogoditi zbog različitih incidenata u vodoopskrbnoj mreži, a koncentracija od miligrama po litri udarno je zagađenje i može se dogoditi samo u izvanrednim okolnostima – ustvrdio je vještak Ahel.

Za vještačenje koje je povjereno Institutu Ruđer Bošković uzet je uzorak smjese i vode iz jednog reprezentativnog stana, i to iz kupaonice i WC-a, te uzorak vode na ulazu u zgradu i ulazu u stan. Analiza je pokazala da je voda ispred ulaza u zgradu i ispred ulaza u stan u skladu s propisima te vještak drži kako nije moguće da ulazna voda bude uzrok zagađenja u Vrbanima III. Ahel je i kao član kriznog stožera za rješenje problema zagađene vode obišao desetak stanova u Vrbanima III. i u svima je osjetio intenzivan miris razrjeđivača.

Komentara 10

DE
dezire
10:01 20.05.2010.

ako si stanari sami to plate onda im se bu zamjenilo ak ne onda ko i do sada. kaj im to nije jasno. ako nije neka tuže i dalje pa bu vidli dokud bu dogurali. nažalost nikuda. a koliko su se napatili sa time...... to samo oni dobro znaju.

AU
autoritet
10:27 20.05.2010.

ovo je perfidni udar na SDP i njihova pulena Vojnovića iz Zagrebgradnje

VI
Vito
11:05 22.05.2010.

Ovdje se ne radi smo o zagađenoj vodi, već i o nepoštivanju zakona o vodovodu, ili kako se već zove zakon koji točno regulira kako se voda dostavlja kućanstvima i poslovnim prostorima. Od 2000. godine zakon određuje da svaki stann i poslovni prostor mora imati svoj vlastiti VODOMJER. Prvenstveno sve nove građevine, a tijekom godina i sve stanovi u kojima je to tehnički moguće izvesti. Nekoliko godina kasnije Zagreb, kao odvojen iz zakona prema političkoj odluci svih partija, je donio podzakonski akt u kojem je zaobišao zakon i nametnuo pomoćni vodomjer kao sredstvo kontrole i obračuna vode. Tako su milan bandić i marina matulović dropulić izravno pogodovali građevinskom lobiju koji ne mora u Zagrebačkoj županiji ugrađivati više cijevi i vodomjera po stambenim zgradama, već samo jednu ciejv i jedan vodomjer. Zatim pozivaju kupce da potpišu poseban ugovor o ugradnji POMOĆNOG VODOMJERA i to posebno naplaćuju, a za to ne plaćaju porez državi, a kamoli komunalne doprinose za svaki pojedini vodomjer. O tome se mora šutjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije