Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vještak: Treba zamijeniti sve cijevi u stanovima u Vrbanima III

Cijevi koje su bile u kontaktu s neosušenim bitumenom, u dodiru s vodom otpuštaju znatnu količinu aromatskih spojeva koji se ne mogu isprati.
20. svibnja 2010. u 09:04 10 komentara 278 prikaza
viliem thur vrbani III
Foto: VL

U Palači pravde, u parnici kojom 73 stanara Palinovečke u Vrbanima III. zbog zagađene vode traže odštetu oko 41 milijun kuna od Geoprojekta, Zagrebgradnje i nadzornika radova Capital-inga, svjedočio je vještak Marijan Ahel uime Instituta Ruđer Bošković. Sutkinji Davorki Ćurko Nasić kazao je da je znatno povišena koncentracija aromatskih ugljikovodika (BTEX spojevi) očit izvor zagađenja vode u Vrbanima III. te da se problem može riješiti samo ako se zamijene sve cijevi u podu i u zidu koje su bile u kontaktu s hidroizolacijskom smjesom (bitumenom) koju također treba zamijeniti. Objasnio je da se aromatski spojevi rabe kao razrjeđivači za priređivanje bitumena.

– Analiza je pokazala da cijevi koje su bile u kontaktu s neosušenom hidroizolacijskom smjesom u dodiru s čistom vodom otpuštaju znatnu količinu aromatskih spojeva. Aromatski spojevi ne mogu se isprati iz cijevi ni vodom ni bilo kojim drugim sredstvima, a njihova koncentracija od miligrama po litri vode u stanu iz kojega su uzeti uzorci za vještačenje pokazuje izvanrednu situaciju. Koncentracija aromatskih spojeva od 10 do 20 mikrograma po litri vode može se dogoditi zbog različitih incidenata u vodoopskrbnoj mreži, a koncentracija od miligrama po litri udarno je zagađenje i može se dogoditi samo u izvanrednim okolnostima – ustvrdio je vještak Ahel.

Za vještačenje koje je povjereno Institutu Ruđer Bošković uzet je uzorak smjese i vode iz jednog reprezentativnog stana, i to iz kupaonice i WC-a, te uzorak vode na ulazu u zgradu i ulazu u stan. Analiza je pokazala da je voda ispred ulaza u zgradu i ispred ulaza u stan u skladu s propisima te vještak drži kako nije moguće da ulazna voda bude uzrok zagađenja u Vrbanima III. Ahel je i kao član kriznog stožera za rješenje problema zagađene vode obišao desetak stanova u Vrbanima III. i u svima je osjetio intenzivan miris razrjeđivača.

Četiri godine ne možemo piti vodu niti s

Četiri godine ne možemo piti vodu niti se kupati u njoj

– Već četiri godine ne možemo piti zagađenu vodu niti se kupati u njoj. Možemo je po naputku Zavoda za javno zdravstvo upotrebljavati samo za sanitarne potrebe, odnosno za zahod. I nitko nam ne može pomoći, a oni koji trebaju ne pomažu nam – rezignirano će jedan stanar Palinovečke koji je jučer zajedno s još nekoliko stanara bio nazočan raspravi. Dodaje da su neki stanari sami zamijenili cijevi u stanovima i da im je voda sada dobra.

– Kako je i vještak Ahel lijepo objasnio, kada u kanistru držite benzin i razrjeđivač, možete ga poslije ispirati koliko hoćete, no nikad više u njemu nećete moći držati vodu jer će on uvijek sadržati benzin. Tako je i s cijevima u stanovima sa zagađenom vodom koje se moraju pomno zamijeniti – kaže odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš koja zastupa stanare. Odvjetnici Geoprojekta, Zagrebgradnje i Kapital-inga prigovorili su iskazu vještaka da je kontradiktoran i nepotpun i zatražili novo vještačenje, no sutkinja je odbila taj prijedlog. Sljedeći put saslušat će Branka Vojnovića, Miru Lacu i druge.

Elipso

  • dezire:

    ako si stanari sami to plate onda im se bu zamjenilo ak ne onda ko i do sada. kaj im to nije jasno. ako nije neka tuže i dalje pa bu vidli dokud bu dogurali. nažalost nikuda. a koliko su ... prikaži još! se napatili sa time...... to samo oni dobro znaju.

  • autoritet:

    ovo je perfidni udar na SDP i njihova pulena Vojnovića iz Zagrebgradnje

  • Vito:

    Ovdje se ne radi smo o zagađenoj vodi, već i o nepoštivanju zakona o vodovodu, ili kako se već zove zakon koji točno regulira kako se voda dostavlja kućanstvima i poslovnim prostorima. Od 2000. godine zakon određuje da svaki stan ... prikaži još!n i poslovni prostor mora imati svoj vlastiti VODOMJER. Prvenstveno sve nove građevine, a tijekom godina i sve stanovi u kojima je to tehnički moguće izvesti. Nekoliko godina kasnije Zagreb, kao odvojen iz zakona prema političkoj odluci svih partija, je donio podzakonski akt u kojem je zaobišao zakon i nametnuo pomoćni vodomjer kao sredstvo kontrole i obračuna vode. Tako su milan bandić i marina matulović dropulić izravno pogodovali građevinskom lobiju koji ne mora u Zagrebačkoj županiji ugrađivati više cijevi i vodomjera po stambenim zgradama, već samo jednu ciejv i jedan vodomjer. Zatim pozivaju kupce da potpišu poseban ugovor o ugradnji POMOĆNOG VODOMJERA i to posebno naplaćuju, a za to ne plaćaju porez državi, a kamoli komunalne doprinose za svaki pojedini vodomjer. O tome se mora šutjeti.