Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podržali ga i sdp-ovci

VIDEO/FOTO Prosvjed u Zagrebu: 'Izborit ćemo se da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi borbe'

Zagreb: Održana TIHA MISA Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na klečatelje
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/37
04.11.2023.
u 11:18

"Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz “molitve” i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi", istaknule su iz udruge Domino.

Burno je jutros bilo na glavnom zagrebačkom trgu. Znak je to prve subote u mjesecu kada se u rano subotnje jutro okupljaju molitelji koji kleče i mole krunicu za razne nakane, među ostalim da budu autoriteti, da žene budu čedne i ne pobacuju i tako dalje. Molitva se održava u brojnim hrvatskim gradovima već mjesecima, točnije 13 mjeseci, a 11 mjeseci otpor u vidu prosvjeda pružaju sudionici inicijative "Tiha misa".

Skupnu akciju “Tiha misa” udruga Domino na Trgu već skoro godinu dana i dalje čekajući odgovor vladajućih na pitanje zašto je stotinjak muškaraca dopušteno svake prve subote u mjesecu na desetak glavnih trgova u gradovima Republike Hrvatske proklamirano tražiti dokidanje ženskih prava, prevlast patrijarhata i nejednakost žena u suvremenom društvu.

Ove subote umjetnica Arijana Lekić Fridrih položila je na Trgu cvijeće u formi instalacije u spomen 7 ubijenih žena u 2023. godini i poziva građane i građanke da i sami ostave cvijeće u njihovu spomen.

– Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi – pozivaju organizatorice.

04.11.2023., Zagreb - Antiprosvjed na trgu Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

04.11.2023., Zagreb - Antiprosvjed na trgu. Arijana Lekic Fridrih izvodi performans " Tiha misa" Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ove subote Arijana Lekić Fridrih polaže na Trgu cvijeće u formi instalacije u spomen 7 ubijenih žena u 2023. godini od kojih je 5 okarakteriziranih femicida i poziva građane i građanke da i sami ostave cvijeće u njihovu spomen.

Prošle je godine u 12 hrvatskih gradova ubijeno 13 žena, a ove godine bilježimo već pet okarakteriziranih femicida i nekoliko pokušaja femicida. Femicid ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena.

POVEZANI ČLANCI:

Iako je nakon poraznog izvještaja GREVIO-a o provođenju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj najavljen prijedlog zakonskih izmjena koji ide u smjeru zaštite žena, u iščekivanju potpore prijedlogu pitamo se je li spremna i uspješna implementacija tih promjena poznajući sustav i kapacitete sustava. U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji.

VIDEO Molitelji kleče uz molitvu na glavnom gradskom trgu

"Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i 11. put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi ‘molitve’ krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu.

Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz “molitve” i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi", istaknule su iz udruge Domino.

04.11.2023., Zagreb - Antiprosvjed na trgu Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U njihovim nastojanjima podržali su ih i SDP-ovci predvođeni eurozastupnikom Predragom Fredom Matićem.

GALERIJA: Prosvjednica na trgu nasrnula na Pernara, on sve snimao, stigla policija, ali i političari...

Zagreb: Održana TIHA MISA Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na klečatelje
1/32

Komentara 6

NE
Nemanadimak
11:23 04.11.2023.

Dobra stvar je sto su molitelji istjerali zlo iz grma i vidimo kakve su ove fajterice za zenska prava. Pa sto im smeta molitva? Neka se i one mole ili rade sta hoce pa niko im ne brani da sa svojim tijelom rade sta hoce?

HU
huhuhu
17:38 04.11.2023.

Ovi prosvjednici su nasljednici partizana koji su 45-te pokrali i pobili Zagreb i Hrvatsku.

FO
four
12:15 04.11.2023.

Davorin Karačić: Ljevičarski izobličenici koji se protiv molitelja na Trgu bore smradom i lavežom, otvoreno pokazuju kolika im je borbena gotovost u obrani žena. Naime, protiv mrskog neprijatelja šalju usahlu neodgojenu babu na samrti da vitla štapom, psuje i koristi svoju hodalicu kao ovna. Mislite li da bi trećesvjetski migranti željni bijelog mesa imali obzira prema dotičnoj i njezinim metodama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije