Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Učenje o mitologiji, povijesti i pismu uz besplatne izložbe

Škola je otvorena za sve, a predavanja će biti zanimljiva i opsežna
11. veljače 2014. u 20:07 0 komentara 407 prikaza
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Otvara se Zagrebačka škola egiptologije za zaljubljenike u mitologiju, povijest i staroegipatsko pismo. Kolegiji počiju 3. ožujka u Arheološkom muzeju.

Priznanja za polaznike

Na ovu zanimljivu ideju došao je egiptolog Igor Uranić s kolegama budući da su sva predavanja o ovoj staroj civilizaciji uvijek popunjena.– Polaznici će nakon završetka dobiti priznanja budući da ne možemo dijeliti diplome – rekao je Igor Uranić. Na kolegiju Staroegipatsko pismo i jezik koji vodi lingvistica s Filozofskog fakulteta Kristina Šekrst, učit će se o srodnosti egipatskog s afrazijskim jezicima, koje su mu gramatičke zakonitosti te njegov razvoj, a koristit će se prijevodi starih priča i pogrebnih tekstova. Kolegij Dinastijske povijesti vodi povjesničar Daniel Rafaelić, koji je diplomirao na egiptološkoj temi, a polaznike će upoznati s razdobljem od tri milenija egipatskih vladara, doba ratova i kriza te ponovnih procvata – doba Ramzesa Velikog, Ekhnaton i Nefertiti. Kolegij Egipatske mitologije vodi Igor Uranić. Govorit će se o idejama i nazorima koji stoje iza kulta Sunca te kakvo je tumačenje sudbine u egipatskoj literaturi.

Popularizacija kulture

Škola je otvorena za sve, a predavanja će biti zanimljiva i opsežna. Uvjet za upis kupnja je godišnje članske iskaznice Arheološkog muzeja koja stoji 300 kuna, a s njome je ulaz na sve izložbe i posjete muzeju besplatan, čime se popularizira kultura i umjetnost.

>> Etnološki odjel vinkovačkog muzeja bogat je donacijama Vinkovčana

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.