Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojne donacije

Etnološki odjel vinkovačkog muzeja bogat je donacijama Vinkovčana

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
07.02.2014.
u 09:36

Stalni etnološki postav vinkovačkog muzeja među najljepšim je stalnim postavima ovakvog tipa u Hrvatskoj

Kao i svi muzeji i galerije u svijetu, tako i vinkovački muzej može zahvaliti na bogatstvu svojih zbirki, donacijama koje su dobili od Vinkovčana koji su darovali predmete, knjige, slike, pokućstvo, nošnje, odjevne predmete iz svog obiteljskog naslijeđa. Ionako bogata arheološka zbirka, bogatija je zbog donacija vrijednih amatera-arheologa koji iskopine što su ih pronašli u svojim vrtovima ili na njivama, daruju muzeju.

Stalni etnološki postav vinkovačkog muzeja, među najljepšim stalnim postavima ovakvog tipa u Hrvatskoj, nedavno je dobila dvije vrijedne donacije koje još nisu obrađene i tek su dijelom bile pokazane javnosti u Noći muzeja. - Često primamo pojedinačne i skupne donacije pa smo nedavno dobili lijepu zbirku obitelji Nine Košta Kobetić koja dijelom pripada etnološkom, a većim dijelom kulturno-povijesnom odjelu i tek slijedi obrada svih predmeta.

Riječ je o dokumentima, fotografijama, pokućstvo i drugim predmetima poput kutija za šešire, dijelom tradicijske dijelom građanske kulture iz pet generacija obitelji Kobetić. Od Vinkovčanke Vlaste Urbiha, čiji je otac bio gradonačelnik Vinkovaca, dobili smo stari namještaj, ali sve to još valja obraditi i tek tada predstaviti javnosti - kaže voditeljica Stalnog etnološkog postava Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica dodajući kako je donacija Vere i Igora Nada koja se sastoji od 105 predmeta, obrađena i može se razgledati u Stalnom postavu.

- Gospođa Vera Nad, nakon smrti svog supruga Igora željela je darovati našem muzeju određene predmete pa u ovoj velikoj donaciji imamo 105 predmeta i prije svega su to molitvenici i knjige s vjerskom tematikom, ali i različiti uporabni i ukrasni predmeti. Predmeti su kataloški obrađeni, a konzervaciju i restauraciju izvela je Marija Sokola - kaže Ljubica Gligorević dodajući kako je vinkovački glazbar i glazbenik Đuro Zarić darovao originalnu "klupu" za izradu tambura, bisernica i "bajsova" na kojoj je u postupku izrade bas i još neke predmeta iz obiteljske ostavštine.

>> Na kušanju plemenita kapljica dobijena bez kemijanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije