Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna škola

U Ženskoj gimnaziji stropovi prokišnjavaju i s njih pada žbuka

škola
Anto Magzan/PIXSELL
07.12.2010.
u 12:22

Prije dva tjedna sanitarna inspekcija im je zabranila rad u jednoj učionici koja bi se, kako kaže s. Elizabeta Peršić, svaki trenutak mogla urušiti, a i druge su u jako lošem stanju

Škola je postala opasna za život i zdravlje djece. Haustorom svakodnevno prođe oko 600 učenika, a iznad glave im visi komad betona. Ako padne s visine od 12 metara, ne želim ni pomišljati što bi se moglo dogoditi, očajna je ravnateljica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s. Elizabeta Peršić, koja već godinama, kaže, muku muči sa susjedom Ivicom Bitunjcem.

Mora štititi svoju imovinu

Naime, vlasnik stana na krovištu gimnazije u Gundulićevoj Ivica Bitunjac bespravno je sagradio terasu, zbog čega su učionice počele prokišnjavati i žbuka sa zidova otpadati na dvorište ispred gimnazije, tvrdi ravnateljica.

– Obratili smo se svim institucijama, Gradu, inspekcijama, policiji, i svi su nam rekli da hitno nešto moramo poduzeti, što smo i napravili. Započeli smo sanaciju, no kada smo došli do Bitunjčeve terase koju je bespravno sagradio, on je potjerao radnike i zaprijetio nam – ispričala je očajna ravnateljica.

S njom se slaže i njena kolegica, ravnateljica Upravne i birotehničke škole Suzana Hitrec, čiji učenici također pohađaju nastavu u derutnoj zgradi.

– Zabrinuti smo za našu djecu, a ništa ne možemo promijeniti. Zbog terase na krovu instalacije su nam u vodi, stropovi prokišnjavaju, a vlaga je gotovo na svim zidovima – kaže ravnateljica Hitrec.

Najgore od svega je, poručuju složne profesorice, što novac za obnovu imaju, kao i projektnu dokumentaciju, ali zbog pojedinca koji se ispriječio ispred svih institucija ne mogu započeti radove.

No, vlasnik Ivica Bitunjac tvrdi da je spreman obnoviti terasu, ali uz prethodni dogovor.  

– Nije istina da je život djece u opasnosti. Započele su radove a da me nitko ništa nije obavijestio. Pronašao sam radnike gdje uklanjaju moju ogradu i morao sam ih zaustaviti kako bih zaštitio svoju imovinu. Radi se isključivo o imovinsko-pravnom sporu – objašnjava Bitunjac i dodaje da će krovište sanirati o svom trošku sljedećeg tjedna.

I roditelji učenika su zabrinuti, pa su potpisali peticiju za obnovu zgrade, koju su predali Gradu.

– U našu školu ide veliki broj djece koja imaju probleme s alergijama i astmom, i razumijemo da su roditelji zabrinuti za njihovo zdravlje, no mi ništa ne možemo dok se Bitunjca ne prisili da nam dopusti da obnovimo krovište – dodala je Suzana Hitrec.

Inspekcija u školi

Prije dva tjedna sanitarna inspekcija im je zabranila rad u jednoj učionici koja bi se, kako kaže s. Elizabeta Peršić, svaki trenutak mogla urušiti, a i druge su u jako lošem stanju.

– Nemamo dovoljno prostorija za nastavu, a ne možemo učiniti ništa da ovo renoviramo. Uzalud bismo bojili zidove ako se krovište ne popravi – kaže sestra Elizabeta

Komentara 5

ZM
zmaj1111
22:15 07.12.2010.

Treba tog Bitunjca tužiti za ugrožavanje zdravlja i života učenika. I za otežavanje nastave. I naravno za bespravno uzurpiranje terase. Ovo što je on prouzročio je ljudski i pravno nedopustivo.

MI
Milkica
23:31 07.12.2010.

Jel to škola onih gospođa koje u dvorištu unutar zgrada imaju teniske terene?

CY
cycla
09:00 08.12.2010.

Imaju jedan teniski teren, vanjsko igralište za odbojku i sportsku dvoranu - jer imaju školu, a škola ima i sportske aktivnosti i nastavu tjelesnog odgoja, pa ne znam što bi bilo problematično u teniskom terenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije