Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonterski oskar

U tijeku prijave za 13. izdanje najprestižnije zagrebačke nagrade za volontere godine

Zagreb: Volonteri uredili okoliš Osnovne škole Čučerje
Marin Tironi/PIXSELL
27.10.2021.
u 12:41

Neprofitne organizacije i građanske inicijative do 2. studenog mogu nominirati svoje članove, ptom slijede dva kruga glasovanja te dodjela nagrade 3. prosinca

Do utorka, 2. studenog traju prijave za 13. izdanje Volonterskog Oscara, nagrade za volontera ili volonterku godine. Nagradom se želi istaknuti poseban doprinos koji volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.

Pandemija i potres su utjecali na povećanje svijesti o tome da nismo sami već smo članovi zajednice u kojoj počinje solidarnost koja se temelji na vrijednostima empatije, povjerenja, odgovornosti, uzajamnosti i ravnopravnosti. U ovim teškim vremenima, volonteri su održali niz akcija pomoći onima najugroženijima, primjerice obiteljima stradalima u potresu na području Čučerja i Markuševca. 

Dodjela Volonterskog Oscara održat će se u petak, 3. prosinca povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca. Neprofitne organizacije i građanske inicijative koje provode volonterske programe te djeluju na području grada Zagreba mogu do 2. studenoga nominirati svoje volontere za nagradu te time predstaviti javnosti pojedince koji su istinske zvijezde naše zajednice i pokretači pozitivnih promjena u društvu.

Nominirana može biti svaka osoba starija od 15 godina koja obavlja volonterske aktivnosti u skladu sa Zakonom o volonterstvu te ima najmanje 80 volonterskih sati u 2021. godini. Proces odlučivanja o dobitniku odvija se u dva kruga. U prvom, Povjerenstvo odabire finaliste natječaja na temelju unaprijed utvrđenih kriterija, dok u drugom krugu građani odlučuju glasovanjem putem na mrežnoj stranici Volonterskog Oscara. 

Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, a provodi se u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

„Volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu. Takav vid humanosti posebno dolazi do izražaja tijekom kriznih situacija kao što su pandemija i potres kojima smo svjedoci. Brojni pojedinci ističu se svojim velikim trudom i srcem tijekom cijele godine, a nominacijama za Volonterski Oskar i samom dodjelom želimo poslati poruku da to netko vidi, cijeni i zahvalan je na doprinosu razvoju društva i zajednice. Vrijeme je danas najvažniji resurs koji posjedujemo, a oni koji daruju svoje vrijeme očito su visoko osviješteni za potrebe zajednice. Ne traže nikakvu naknadu, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov doprinos neprocjenjiv“, rekla je direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije