Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREPČANI U CRVENOJ ZONI

U napad je krenula najveća neprijateljica alergičara, posljednjih godina 'hara' i obalom

Barbara Stjepanović
Foto: Borna Filić/PIXSELL
17.08.2019.
u 21:34

Zbog brzog razmnožavanja i poticanja alergijskih reakcija, u Hrvatskoj je od 2007. na snazi Naredba o obveznom uklanjanju ambrozije.

U napad je krenula najveća neprijateljica alergičara. Riječ je o ambroziji, čije su visoke vrijednosti ove godine izmjerene u ponedjeljak, a takve će ostati sve do prvog mraza, upozorava Barbara Stjepanović, voditeljica Laboratorija za aerobiologiju pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ambrozija je zapravo korov, a iz Sjeverne Amerike u Europu “prošvercana” je u vrijeme Drugoga svjetskog rata u sjemenu crvene djeteline, lucerne i pšenice. Pelud ambrozije jedan je od najjačih alergena i zbog nje svake godine kašlje, trlja oči i kiše čak svaki osmi stanovnik zemlje.

Počela “harati” i obalom

Kod nas je najrasprostranjenija u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posljednjih godina počela je “harati” i obalom. Riječ je o vrlo invazivnoj biljci koja cvate od srpnja do rujna, a u vrijeme cvatnje jedna biljka može proizvesti i nekoliko bilijuna peludnih zrnaca koja se lako prenose zrakom.

Kada zapuše vjetar, pelud ambrozije može “preletjeti” i do 600 kilometara. Iz jedne biljke može nastati i do 60 tisuća sjemenki koje u zemlji mogu preživjeti i više od 30 godina. Zbog brzog razmnožavanja i poticanja alergijskih reakcija, u Hrvatskoj je od 2007. na snazi Naredba o obveznom uklanjanju ambrozije.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

– Ambrozija je zapravo raširenija na selu nego u gradovima, ali alergiji su podložniji stanovnici urbanih sredina. Jedan od faktora širenja alergije su stres i ubrzani način života, ali i zagađeni zrak koji uzrokuje povećanje alergogenih proteina u peludnim zrncima – objašnjava Barbara Stjepanović, koja ambroziju opisuje kao “pošast modernog doba”. Naime, broj alergičara iz godine u godinu se povećava, a glavni su uzroci već spomenuti – stres, užurban način života te onečišćenje zraka u urbanim sredinama.

Deblji će kraj u borbi s ambrozijom izvući Zagrepčani, jer upravo se metropola nalazi u zoni vrlo visoke koncentracije peluda, a na alergološkim kartama Europe označena je crvenom bojom. Prema podacima Gradskog ureda za zdravstvo, procjenjuje se da čak 15.000 Zagrepčana muče različite alergije, čiji se broj za vrijeme kolovoza i rujna kada cvjeta ambrozija poveća i na 250.000 tisuća.

Najugroženija područja su rubni dijelovi grada, kao što su Sesvete, Sesvetski Kraljevec, Resnik, Lučko, Odra i Kupinečki Kraljevec, ističu iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Na ambroziju se najčešće može naići uz zapuštene putove, duž votodoka, uz željezničke pruge, autoceste, na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, zapuštenim vrtovima i gradilištima. Ipak, neki ju u uzgajaju u vrtovima, bez da su toga svjesni.

Kazne od 500 do 15.000 kn

– Velik dio ljudi nema pojma da im oko kuće raste – ambrozija, jer ju često miješaju s pelinom. Imaju isto stanište, rastu pomiješano, ali treba obratiti pozornost na stabljiku, koja kod pelina ima specifični plavkasto-srebrni sjaj, što kod ambrozije nije slučaj – objašnjava Barbara Stjepanović.

Uklanjanje ambrozije zakonska je pak obveza svih vlasnika javnih i privatnih površina. Za one koji to ne učine kazne se kreću od 500 pa do 15.000 kuna, dok se za pravne osobe penju i do 30.000 kuna. Za “saniranje” ambrozije u metropoli zadužen je Zrinjevac, koji održava 1234 hektara javnih površina. A da se ambrozija uklanja na privatnim posjedima, paze poljoprivredni redari, koji nakon prijave izlaze na teren te vlasnicima zemljišta šalju obavijest o potrebi košnje. Ako to ne učine u roku 10-ak dana – slijedi kazna.

Ako i kazna nije dovoljna motivacija da se sa zemljišta ukloni ambrozija, možda to bude činjenica da od alergije može oboljeti baš svatko, čak i oni koji nikada nisu pokazivali nikakve simptome. Osim kihanja, kašljanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja te svrbeža očiju, ambrozija može izazvati i alergijski konjunktivitis, pa čak i alergijski ekcem. Riječ je o osipu koji nastaje do dva dana nakon izlaganja kože peludi, bolan je i svrbi, a može trajati i do tri tjedna. U nekim se slučajevima može doći i do kroničnih problema sa sinusima, ali i astme. Nadalje, ako vaš pas iznenada počne često kihati, češati se, koža mu je crvena i nadražena, a oči su suzne, moguće da je i on alergičan

Ključne riječi

Komentara 3

BA
barica56
18:07 22.08.2019.

komunalni ili poljoprivredni redari dobro došli u ulicu Božidara Adžije između Inine pumpe i kućnog broja 9b pa da vidite što je đungla usred Zagreba možete birat između komaraca, puževa, žohara , muha, bršljana , ambrozije, štakora, miševa , zmijaja itd. niko ne održava sve do igrališta NK Zahreb a samo tri vlasnika očito dobro pozicijoniranih .Pametnom dosta.

RO
RogaBabaroga
09:52 18.08.2019.

prodjite grizhanskom pa gore do. orosevcca, to bandic ne treba kositr, mi se mlkzemo ugusit! kome ce se za te parcele naplatiti kazna?! onome tko pired nnihb kise?!?! ovaj dio dubrve obrastao u travurine iuz grizansku ko djungla! sramlta

MK
MKGRA
22:04 17.08.2019.

Najviše je ima na parcelama u vlasništvu grada i države a oni uopće ne uklanjaju i nitko IK ne kaznjava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije